Participativni proračun za mlade kao uvod za participativni proračun za sve građane

MGA | 12.10.2021. u 17:53h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Od sljedeće godine djeca i mladi Varaždina dobit će sredstva za svoje projekte te će sami odlučivati koje će projekte financirati, a sve to će se odvijati u sklopu projekta pod nazivom Participativni proračun za djecu i mlade. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ističe da je to uvod u ono što se priprema za 2023. godinu, a to je uvođenje participativnog proračuna za sve građane.

Prijedlog participativnog proračuna za djecu i mlade dao je Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, na čijem je čelu Lovro Lukavečki. 

- Prihvatio sam njihov prijedlog i za sljedeću ćemo godinu pripremiti da djeca dobiju 50.000 kuna, a mladi 100.000 kuna sredstava te će sami moći odlučiti na koje će ih projekte utrošiti. To je uvod za ono što nas čeka 2023. godine kad ćemo imati participativni proračun za sve građane, što će biti veliki iskorak kakav Varaždin još nije imao - izjavio je gradonačelnik uz najavu da će u roku tjedan dana imati konferenciju za medije na kojoj će prikazati potpuno transparentan gradski proračun.

- To je ono što smo obećali. Svi računi unazad četiri godine, koji su bili u gradskoj riznici, bit će vidljivi svakom građaninu.

Lovro Lukavečki ističe da na ovaj način žele uključiti mlade u donošenje odluka, ali i u kreiranje politika.

- To je cilj ovog projekta. Stoga smo predložili da se ove godine rebalansom proračuna osiguraju sredstva za edukaciju i informiranje, kako bi mladi i djeca znala da imaju ovakvu mogućnost, a za sljedeću godinu da se osigura participativni proračun za djecu i mlade - pojasnio je Lukavečki.

Mladi će za svoje projekte moći dobiti iznos do maksimalno 20.000 kuna, a djeca do 10.000 kuna. Odbor za mlade će provjeravati valjanost poslane projektne dokumentacije, a mladi će sami glasati za projekte za koje misle da su najbolji.