Parkovi na međunarodnoj razini lobiraju za izgradnju varaždinske grobne kuće Foto: Parkovi

Parkovi na međunarodnoj razini lobiraju za izgradnju varaždinske grobne kuće

M.N./Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 19:43h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Parkovi odlučni su europskim novcem iz sljedećeg programskog razdoblja, 2021.-2027. izgraditi novu grobnu kuću na gradskom groblju. Zbog toga su na međunarodnoj konferenciji Pannonian Cemetery Days, održanoj u Osijeku, financiranje projekata na grobljima europskim sredstvima inicirali središnjom temom skupa.

Direktor Parkova Alen Runac i suradnica Jelena Sekelj s ovom su temom prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu upoznali i europske parlamentarce te predstavnike EU komisije. Tada su naglasili i u Osijeku ponovili, nužnost da se investicije tog tipa uvrste među one koje će se financirati europskim novcem u predstojećem programskom razdoblju.

U Osijeku je projekt varaždinske grobne kuće predstavljen još detaljnije. Rukovoditeljica groblja u Parkovima, Romana Brkić Knežević prezentirala je izgled projekta nove grobne kuće na varaždinskom groblju, nakon čega je Jelena Sekelj vodećim ljudima u branši i akademskim stručnjacima pojasnila zašto je financiranje izgradnje nove mrtvačnice, koja bi sadržajima i veličinom bila primjerena gradu u kojem živi oko 47.000 stanovnika, ključni problem Parkova i Grada Varaždina.

- Želimo li postići standard primjeren Europskoj uniji čiji smo ravnopravni dio, na groblju je nužan razvoj komunalne infrastrukture. Grad za to nema novaca, a u ovom trenutku nema ni raspoloživih fondova za tu svrhu. Novac ne možemo tražiti ni od građana pa dodatno opteretiti njihov ionako nizak standard – rekla je Sekelj.

Također je podsjetila da dosadašnje raspoložive mjere nisu financirale takvu infrastrukturu u gradovima.

- Upravo su gradovi dominantni po broju sahrana, a u njima se dosad nije sufinancirala izgradnja ovakve infrastrukture. Broj stanovnika u europskim gradovima u stalnom je porastu i do 2050. će godine čak 70% populacije živjeti u gradovima. Potrebe za komunalnim uslugama stalno rastu. Ali u trenutku dok broj stanovnika u gradovima nezaustavljivo raste, infrastruktura na grobljima poput varaždinskoga je na razini prošlih stoljeća – upozorila je Sekelj i zaključila da se zbog toga sve više udaljavamo od europskog komunalnog standarda na grobljima.

Eminentni stručnjaci na konferenciji su govorili i o razlogu zbog kojega su baš groblja ogledala kulturne baštine, o turističkoj valorizaciji groblja te o planiranju, održavanju i upravljanju grobljima.

parkovi_konferencija_osijek4.JPG

parkovi_konferencija_osijek.JPG

parkovi_konferencija_osijek2.JPG