Parkovi d.d. će postati Parkovi d.o.o., HDZ podržao odluku, a time i smjenu Alena Runca

VV | 14.7.2021. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

Gradsko vijeće jučer je većinom glasova usvojilo i Prijedlog odluke o preoblikovanju trgovačkog društva Parkovi d.d. Varaždin u trgovačko društvo Parkovi d.o.o. Varaždin, ali nije prošlo bez žustre rasprave. Gradonačelnik Neven Bosilj je ovu odluku preoblikovanja obrazložio da velika većina komunalnih tvrtki u Hrvatskoj koje upravljaju grobljima i zelenim površinama su d.o.o (dioničko društvo s ograničenom odgovornošću), a samim tim preoblikovanjem će se i smijeniti Alen Runac koji je bio direktor Parkova u mandatu Ivana Čehoka.

- Nismo našli zajedničku viziju kompanije i upravljanjem kompanije i došli smo do zaključka da napravimo sporazumni raskid radnog odnosa. Ja ne vidim u tome ništa problematično ili sporno - objasnio je Bosilj na upite vijećnika Damira Habijana koji je inzistirao da se iz odluke o preoblikovanju promijeni članak 6. odluke u kojoj se izglasava nepovjerenje direktoru Parkova, Alenu Runcu, a nije se slagao i s obrazloženjem zašto se tvrtka mijenja iz d.d. u d.o.o..

- Vaš prijedlog nije dovoljno objašnjen jer d.d. sam po sebi ima jednostavno poslovanje. Ja sam primijetio da ova odluka sadrži sve informacije koje takve formalne odluke moraju sadržavati, osim članka 6. Podržat ćemo ovu odluku ako iz odluke maknete točku 6. što vam dobronamjerno savjetujem da izbjegnete sudske sporove jer za glasanje nepovjerenja morate dokazati da imate nekakve temelje - objasnio je Habijan.

Javio se za riječ i Ivan Čehok koji je još jednom optužio SDP pa tako i NS Reformiste i Budimo grad da se bave stranačkim kadroviranjem i da će se na tu poziciju postaviti stranački kolega iz NS Reformista Željko Bedeković, čime se krši predizborno obećanje Nevena Bosilja o tome da će se najsposobniji kadrovi stavljati na pozicije pročelnika i direktora gradskih tvrtci.

- Da bi SDP imao potporu Reformista svima je jasno da će na čelnu poziciju Parkova biti Željko Bedeković koji je izglasan na reformističkom skupu, ili neku drugu tvrtku ako neće Parkove dobiti zbog javnog pritiska. Mi sada ovdje provodimo jedan čin farse pretvaranje d.d. u d.o.o. jer nema nikakve veze s jednostavnošću upravljanje tvrtkom. Parkovi su na tržištu i nije samo komunalna tvrtka - objasnio je Čehok i ustvrdio da je pretvorba samo izlika kao jedini način da se smijeni Alen Runac s pozicije direkotra te tvrtke.

- S pravom je gospodin Čehok rekao da je ovo farsa. Tvrtke koje su u stopostotnom vlasništvu JLS-a dobivaju političke direktore. Svi su znali da će Alen Runac biti direktor Parkova iako ste fingirali neki javni natječaj jer je visoko pozicionirani član HDZ-a. O čemu vi pričate? Da li ja mogu raditi s direktorom Čistoće koji pokušava pretvoriti Varaždin u Napulj i kojemu ste dali ugovor kojim ga štitite s plaćom do 2029. godine - istaknuo je Bosilj.

Na kraju se točka šest iz odluke o preoblikovanju Parkova gdje se glasa nepovjerenje direktoru Alenu Runcu izbacila i HDZ je podržao tu odluku. Odluka je prošla na glasanju sa 14 glasova za, četiri protiv i jedan glas suzdržan.