Parkiralište kod II. OŠ Varaždin: Stanarima povlaštene karte kako bi imali parkirno mjesto? Foto: Ilustracija/Grad Varaždin

Parkiralište kod II. OŠ Varaždin: Stanarima povlaštene karte kako bi imali parkirno mjesto?

IHR/Varaždinske vijesti | 17.1.2019. u 14:07h | Objavljeno u Aktualno

U sportskoj dvorani II. OŠ Varaždin varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok jučer je održao sastanak sa stanarima zgrada koji koriste parkiralište između Zagrebačke i Prešernove ulice. 

Stanari spomenutih zgrada već gdoinama se žale na činjenicu da na tom parkiralištu nemaju gdje parkirat jer ga koriste i mnogi drugi građani s obzirom da je besplatno i blizu centru grada. Zbog toga stanari okolnih zgrada teško dolaze do slobodnih mjesta, zbog čega su potpisivali i peticiju, koju su uputili gradonačelniku. 

 

Čehok je na sastanku predložio građanima proširenje parkirališta za dodatnih 40 parkiranih mjesta, ali i naplatu parkirališta, pri čemu bi se stanarima omogućile povlaštene karte. S obzirom na to da se troškovi održavanja tako velikog parkirališta s više od 200 parkiranih mjesta procjenjuju na iznos između 80.000 i 100.000 kuna, stanari bi karte mjesečno plaćali 50-ak kuna. 

- Ako ovo javno parkiralište pretvaramo u određeni zaštićeni oblik parkirališta na kojem stanari imaju prednost, Grad to mora održavati i za to su potrebna određena sredstva te bi građani participirali s mjesečnim iznosom od oko 50 kuna. Druga mogućnost je da parkiralište samo dodatno proširimo, ali da ono i dalje ostane otvoreno za sve građane - rekao je Čehok.  

Na kraju sastanka prihvaćena je ideja da se parkiralište proširi i stavi pod naplatu za stanare okolnih zgrada, a svi detalji bit će objavljeni na web stranicama Grada Varaždina.

- Pozvali smo javno sve stanare koji žele na bilo koji način sudjelovati u raspravi. Jedina mogućnost, budući da je riječ o javnom parkiralištu za koje građani žele da se rezervira za njih, jest da za to plaćaju određeni mjesečni iznos čime bi pokrivali troškove održavanja. Postoji mogućnost dogradnje, odnosno proširenja parkinga, što treba građevinske izvesti. Kada ćemo sve uvjete zadovoljiti, stanare ćemo obavijestiti i tražiti od njih da se očituju žele li sudjelovati u ovakvoj vrsti naplate parkirališta te o daljnjim koracima. Gradsko vijeće može to parkiralište staviti pod određeni režim naplate, ali prvo moramo utvrditi koji su sve uvjeti za to. Nažalost, građani u ovom području grada imaju konstantnu brigu o tome gdje će parkirati svoj automobil i preko dana ne mogu nigdje u blizini svojih stanova ostaviti automobile. Grad tu mora nešto poduzeti - poručio je na kraju sastanka Čehok.