Papa Franjo otvoren za blagoslov istospolnih parova Foto: Ilusstracija/Pexels

Papa Franjo otvoren za blagoslov istospolnih parova

VV | 18.12.2023. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

Papa Franjo otvoren je za blagoslov istospolnih parova u Crkvi.

- Svaki zahtjev za blagoslov trebao bi biti tretiran s "pastoralnom dobrotom". Ne možemo biti suci koji samo odbijaju, odbacuju i isključuju - poručio je papa Franjo iako je dodao da Crkva i dalje smatra istospolne odnose "objektivno grijehom" i neće priznati istospolne brakove.

Ovo je bio jedan od zahtjeva koji su poslani Papi prije višetjednog globalnog skupa koji će se održati u Vatikanu od srijede, kako bi se raspravljalo o budućnosti Crkve. Već ranije, ove godine, kad je Papa Franjo govorio o homoseksualnosti kao nečemu što nije zločin, i dalje je govorio o tome kao o grijehu.

- Crkva shvaća brak kao "isključivu, stabilnu i nerazrješivu vezu između muškarca i žene" i da bi trebala izbjegavati "svaku vrstu obreda ili sakramentala koji bi mogli proturječiti toj uvjerenosti - rekao je papa, piše Index te dodao da "kada se traži blagoslov, izražava se molba Bogu za pomoć, za vapaj da se bolje živi".

-Pastoralna mudrost mora adekvatno razlučiti postoje li oblici blagoslova, traženi od jedne ili više osoba, koji ne prenose krivi koncept braka - rekao je.