"Pao" proračun Grada Varaždina, dolazi li u Varaždin povjerenik?

| 29.12.2016. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

"Pao" je proračun Grada Varaždina! Varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu nedostajao je, naime, jedan vijećnički glas za proračun.

Proračun je podržalo troje HNS-ovih vijećnika, dvoje SDP-ovih, HSU-ova Katica Darabuš, dvoje laburista, nezavisni Dražen Vincek i Danijela Benkus i Zdravko Golub te HSS-ov Mladen Hižak. Protiv su bili Zlatan Avar, Robert Podolnjak, Stjepan Cepanec, HDZ-ovi Saša Crnčić, Otilija Cvetko te Marijan Cingula, HRAST-ov Krunoslav Burek, Natalija Martinčević (reformisti) te HSLS-ovi Željko Bunić i Miodrag Pap.

Gradonačelnik Goran Habuš još ne zna hoće li u iduća dva dana predložiti odluku o privremenom financiranju.

- Mi nismo Dubrovnik ili Varaždinske Toplice. Jako sam razočaran ovom odlukom vijećnika za koju smatram da je bila politička odluka. Sada moramo odlučiti što ćemo učiniti. Ako će se ići na privremeno financiranje, Grad će biti na aparatima, neće biti investicija, odnosno svih onih projekata koje smo predvidjeli poput 5. ili 6. OŠ. To je loša odluka pet mjeseci prije izbora jer se Grad ne nalazi u krizi i proračun se dobro puni. Ponavljam, ovo je politička odluka vijećnika i vjerujem da će građani znati prepoznati tko je u pravu. Nekom je očigledno u interesu nešto drugo, a ne interes građana. U ova dva dana još možemo donijeti odluku o privremenom financiranju, no pitanje je hoćemo li ići na tu odluku. Ako nećemo, ići će se raspuštanje Gradskog vijeća i izvršne vlasti i Grad će voditi povjerenik. To, dakle, znači i moju ostavku. Nismo to očekivali i jako sam razočaran - poručio je Habuš.

Prema riječima nezavisnog Roberta Podolnjaka, ukoliko Habuš ne predloži odluku o privremenom financiranju, u siječnju u Varaždin stiže povjerenik.

Očekivano, glasovanju je prethodila burna rasprava. Pred vijećnicima se inače našao prijedlog proračuna u kojem su ukupni prihodi i primici planirani u iznosu od 262 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 267 milijuna kuna.

Nezavisni Zlatan Avar ocijenio je da je po HNS-ovom koalicijskom partneru SDP-u, gradski vijećnici niti ne bi dobili brojke u proračunu

- Bilo bi „vjerujte nam na riječ“, Partija je tako rekla. Pokazala se točna konstatacija da .ako hoćeš uloviti ribu moraš je hraniti nekoliko tjedana. HNS je večer prije sjednice nahranio veliku piranju koja se zove gradski SDP! - poručio je Avar.

Nezavisni Robert Podolnjak jasno je poručio da neće podržati prijedlog proračuna, no podržao bi privremeno financiranje.

- U ovom proračunu nema ničega, ovo je tek nešto formalno da se izglasa kako ne bi bilo raspuštanja vijeća. Sredstava za rješavanje ekološke bombe u Brezju uopće nema u proračunu. Pogledajte brojke u zadnjem amandmanu. Njima se raspolaže na potpuno netransparentan način. Planirani se porezi dižu za nekoliko milijuna kuna, a neki se spuštaju. Apeliram na vijećnike da ne glasuju jer to ne zaslužuje ni sam proračun niti njegov predlagatelj - napomenuo je Podolnjak.

HRAST-ov Krunoslav Burek mišljenja je pak da je u proračunu trebalo biti osigurano više sredstava za građane.

- Žao mi je što nema sredstava za dječje božićnice, a moglo se razmišljati i o smanjenju cijene vrtića. Usto, nema rješenja za balirani otpad. No, moram spomenuti da je rashod za plaće zaposlenika 2011. iznosio 52 milijuna kuna, a 2016. godine čak 59 milijuna kuna - napomenuo je Burek.

SDP-ova Ljubica Križan istaknula je da je u prijedlogu proračuna pozitivno što se u javnim potrebama zadržava dosadašnja razina bez ikakvog smanjenja, a puno je i aktivnosti u u komunalnom opremanju.

- Glasovat ćemo „za“ i to zato jer je predlagatelj prepoznao dobre namjere SDP-a posebno u dijelu realnijih prihoda. Drago mi je što je ovim amandmanom prihvaćen upravo ovaj način planiranja prihoda, a shodno tome i rashodovna strana. Izbačeni su tako prihodi koji nemaju mogućnost realizacije tijekom godine poput prodaje udjela u Termoplinu - naglasila je Križan.

Željko Bunić (HSLS) napomenuo je da je pred vijećnike poslijepodne stigla četvrta verzija proračuna.

- Ima niz nelogičnosti, brojke su nabacane i ničime utemeljene. Šanse da se ukupni prihodi i primici ispune u iznosu 262 milijuna kuna jednaki su činjenici da Dinamo bude prvak Lige prvaka - napomenuo je Bunić.

I dok je HNS-ov Enriko Parlaj pobrojao projekte predviđene proračunom, HDZ-ova Otilija Cvetko gradonačelnika je pitala zna li u kojem će smjeru razvijati grad budući da to nije vidljivo iz proračuna.

- Ovo predstavlja opasnost za grad, požar još katastrofalniji nego onaj 1776. godine - navela je Cvetko.

Gradonačelnik je obraćajući se vijećnicima kazao da je proračun skup želja i potreba građana, a tek će se 31. prosinca iduće godine vidjeti je li realiziran.

- Baliranog otpada u proračunu nema jer niste prihvatili nijednu varijantu koju sam predložio. Varijanta je ili referendum na kojem će građani odlučiti o modelu i onda taj iznos staviti u proračun, a možda ostanemo i bez koncesije pa ćemo raspisati novu javnu nabavu i sredstva ponovno staviti u proračun. Ja trenutno nemam model financiranja koji biste vi vijećnici prihvatili - napomenuo je Habuš.

Poručio im je da je privremeno financiranje mjera za kojom se poseže u krizi, a Varaždin nije u krizi.

- U privremenom financiranju nema projekata, tako da primjerice neće biti elektrifikacije 5. OŠ, a niti dogradnje 6. OŠ. Dovest ćemo se u poziciju u kojoj je bila država za Karamarka, nećemo funkcionirati. Kakvu ćemo poruku poslati investitorima? Da vlada politička nestabilnost i neodgovornost jer idemo na privremeno financiranje za što nema nijednog opravdanog razloga! Ako smo zajedno funkcionirali četiri godine i prošli četiri proračuna, sada pet mjeseci prije izbora nije vrijeme da Grad dovedemo u krizu - napomenuo je Habuš na što mu je Marijan Cingula poručio da je Varaždin već u krizi četiri godine.

- Što onda znači još tri ili pet mjeseci više? U tri mjeseca moći ćemo pripremiti uvjete da se u Varaždinu živi kako se živjelo prije 10 ili 15 godina jer Varaždin zaslužuje bolje, a to nije ono što je grad imao u četiri godine mandata. Možemo razgovarati o tome koliko smo osobno krivi za to, no barem u jednom trenutku da kažemo da želimo bolje - rekao je Cingula nakon čega se krenulo u glasanje o toj točci reda.

Međutim, prijedlog proračuna za 2017. godinu nije dobio 13 glasova vijećnika, odnosno potrebnu apsolutnu većinu glasova.