PANNONIAN CEMETARY DAYS "Groblja moraju izboriti financiranje projekata iz EU fondova"

vv | 13.6.2022. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Specijalizirana konferencija o aktualnostima u sektoru upravljanja grobljima – Pannonian Cemetery Days, održana je prošli tjedan u Koprivnici. Riječ je o središnjem sektorskom događanju koje okuplja predstavnike komunalnih tvrtki iz Hrvatske i regije, JLS, institucija, udruga i organizacija, kao i pružatelje pogrebnih usluga i konzervatore, odnosno sve one koji se zalažu za bolje i učinkovitije upravljanje grobljima i zaštitu kulturne baštine.

Skup je započeo obilaskom groblja u Ludbregu i Koprivnici, a nastavio se stručnom raspravom o izazovima i ograničenjima s kojima se susreću JLS i komunalne tvrtke u upravljanju komunalnom infrastrukturom.

Kao jedan od najvećih izazova s kojima se susreće sektor upravljanja grobljima istaknut je problem financiranja osnovne grobljanske infrastrukture. Jelena Sekelj, direktorica varaždinskih Parkova, istaknula je kako zaostajemo za komunalnim standardom drugih država EU.

- Gradsko groblje u Varaždinu je najposjećenija gradska turistička destinacija, ima i prepoznatljiv brend. Ovakvu baštinu je vrlo izazovno, skupo i zahtjevno održavati. Varaždin ima grobnu kuću iz 1840. godine, kada je bio 4 puta manji grad. Kako bi Varaždinci imali dostojne uvjete za ispraćaj od svojih najmilijih izradili smo projekt za izgradnju nove grobne kuće, ali on već godinama čeka realizaciju. Novaca nema. Ne postoje niti raspoloživi fondovi iz kojih bi se povukla sredstva, pogotovo za urbane sredine. A razvoj infrastrukture na našem groblju nužan je da bi se postigao standard primjeren EU - kazala je Sekelj i nadodala kako se sektor mora izboriti za financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova i pozvala sve sudionike na zajedništvo u rješavanju ovog problema.

Sudionici konferencije složili su se da drugi dijelovi komunalnog sektora u Hrvatskoj uspješno hvataju korak s EU, dok se u grobljanskom sektoru sve više produbljuje jaz između komunalnog standarda naših građana i građana iz drugih zemalja EU, i da je ključno da sektor ima zajednički stav oko financiranja infrastrukturnih projekata iz EU fondova

Drugi tematski blok bio je posvećen kulturnoj baštini na grobljima gdje je predstavljeno kako se komunalna društva trude pokazati da groblja nisu samo groblja, nego muzeji na otvorenom. Naime, groblja nisu samo objekti komunalne infrastrukture, nego repozitoriji naše povijesti. Jedna od tema bila je i digitalizacija i održavanje groblja.

Dr. sc. Vladimir Huzjan održao je prezentaciju „Vojne žrtve Velikog rata na grobljima sjeverozapadne Hrvatske“ u sklopu koje je predstavio svoja istraživanja na varaždinskom groblju.