Panelom o civilnoj zaštiti i zdravstvu u vrijeme pandemije završio projekt CERLI Foto: Varaždinska županija

Panelom o civilnoj zaštiti i zdravstvu u vrijeme pandemije završio projekt CERLI

Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno

Savez Alpe-Jadran je prošli je tjedan organizirao posljednji, treći po redu, online panel u sklopu projekta „CERLI: Kriza i njezini učinci – razmislimo, naučimo i poboljšajmo!“ na temu civilne zaštite, odnosno funkcioniranja zdravstvenog (bolničkog) sustava i socijalne skrbi.

Panel je okupio 36 sudionika iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, uglavnom predstavnika ciljanih skupina ovog panela; doktora, epidemiologa, socijalnih radnika, članova stožera civilne zaštite, psihologa i članova Crvenog križa.

Cerli_panel_pandemija_12052021_2.jpg

U ime Varaždinske županije, predsjedajuće članice Saveza, virtualno okupljene je pozdravio župan Radimir Čačić koji je tom prilikom istaknuo važnost razmjene iskustava onih koji su na prvoj crti obrane od pandemije.

– Virus nas stalno podsjeća da još nije vrijeme za opuštanje, već upravo suprotno - vrijeme je za daljnju borbu protiv pandemije na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Problem s dostavom cjepiva još je otežao naš posao i upravo zato moramo učiti jedni od drugih kako se najbolje snalaziti i sačuvati što više života – rekao je župan Čačić.

Cerli_panel_pandemija_12052021_1.jpg

Uslijedile su prezentacije panelista, Roberta Vugrina, zamjenika župana i načelnika Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, dr.sc. Nenada Kudelića, ravnatelja Opće bolnice Varaždin, Nebojše Buđanovca, ravnatelja Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Ljubice Božić, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, koji su dali pregled stanja na području Varaždinske županije.

Potom je univ.prof.dr. Robert Krause, voditelj Odjela zaraznih i tropskih bolesti pri Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Grazu predstavio način borbe protiv koronavirusa u Austriji, a prvi dio panela zaključen je prezentacijom dr.sc. Sonje Tošić Grlač, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

U drugom dijelu održana je diskusija u kojoj se raspravljalo o problemima te naučenom iz prakse, ulozi regija i države u borbi s pandemijom, zakonodavnoj podlozi koja omogućuje, ali i ograničava rad stožera, a izneseni su i prijedlozi kako civilnu zaštitu i zdravstveni sustav ojačati za buduće slične situacije.

Ravnatelj Kudelić je naglasio važnost politike, odnosno onih odgovornih za odlučivanje u borbi s pandemijom koronavirusa.

– Mi u bolnicama liječimo ljude, pacijente, ali pandemiju mogu „izliječiti“ samo političari, oni koji za to imaju alate, odnosno zakonsku podlogu – rekao je.

Cerli_panel_pandemija_12052021_3.jpg

Zamjenik župana Varaždinske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin osvrnuo se na mogućnosti koje Stožeri civilne zaštite imaju na regionalnoj razini.

– Regionalni Stožeri nisu donositelji Odluka, već predlagatelji. No vidjeli smo u praksi da je na početku drugog vala, unatoč pravovremenim upozorenjima i jasno pripremljenom setu epidemioloških mjera od strane našeg Stožera, Nacionalni Stožer puna tri tjedna odugovlačio s donošenjem Odluke. To je rezultiralo katastrofalnim opterećenjem našeg bolničkog sustava i visokom stopom smrtnosti. Danas je situacija drugačija i prijedlozi Regionalnih Stožera se u pravilu odmah prihvate i potvrde s nacionalne razine – objasnio je.

Cerli_panel_pandemija_12052021_5.jpg

Panelisti su zaključili kako je pandemija koronavirusa pokazala koliko nepredvidiva stvarnost može biti i koliko su definirani protokoli, ali i fleksibilnost u praksi, važni za funkcioniranje sustava. Istaknuli su kako su se sinergija donositelja odluka i provoditelja mjera, ali i onih koji su ih dužni poštivati, edukacija građana i ljudi u sustavu te komunikacija između svih razina odlučivanja pokazali ključnima za uspješnu borbu protiv pandemije.

Organizator panela bio je Tomislav Jarmić, tematski koordinator ove točke u Savezu, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu i član Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Cerli_panel_pandemija_12052021_4.jpg