Panelom o civilnoj zaštiti i zdravstvu u vrijeme pandemije završio projekt CERLI Foto: Varaždinska županija

Panelom o civilnoj zaštiti i zdravstvu u vrijeme pandemije završio projekt CERLI

Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno

Savez Alpe-Jadran je prošli je tjedan organizirao posljednji, treći po redu, online panel u sklopu projekta „CERLI: Kriza i njezini učinci – razmislimo, naučimo i poboljšajmo!“ na temu civilne zaštite, odnosno funkcioniranja zdravstvenog (bolničkog) sustava i socijalne skrbi.

Panel je okupio 36 sudionika iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, uglavnom predstavnika ciljanih skupina ovog panela; doktora, epidemiologa, socijalnih radnika, članova stožera civilne zaštite, psihologa i članova Crvenog križa.

Cerli_panel_pandemija_12052021_2.jpg

U ime Varaždinske županije, predsjedajuće članice Saveza, virtualno okupljene je pozdravio župan Radimir Čačić koji je tom prilikom istaknuo važnost razmjene iskustava onih koji su na prvoj crti obrane od pandemije.

– Virus nas stalno podsjeća da još nije vrijeme za opuštanje, već upravo suprotno - vrijeme je za daljnju borbu protiv pandemije na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Problem s dostavom cjepiva još je otežao naš posao i upravo zato moramo učiti jedni od drugih kako se najbolje snalaziti i sačuvati što više života – rekao je župan Čačić.

Cerli_panel_pandemija_12052021_1.jpg

Uslijedile su prezentacije panelista, Roberta Vugrina, zamjenika župana i načelnika Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, dr.sc. Nenada Kudelića, ravnatelja Opće bolnice Varaždin, Nebojše Buđanovca, ravnatelja Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Ljubice Božić, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, koji su dali pregled stanja na području Varaždinske županije.

Potom je univ.prof.dr. Robert Krause, voditelj Odjela zaraznih i tropskih bolesti pri Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Grazu predstavio način borbe protiv koronavirusa u Austriji, a prvi dio panela zaključen je prezentacijom dr.sc. Sonje Tošić Grlač, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

U drugom dijelu održana je diskusija u kojoj se raspravljalo o problemima te naučenom iz prakse, ulozi regija i države u borbi s pandemijom, zakonodavnoj podlozi koja omogućuje, ali i ograničava rad stožera, a izneseni su i prijedlozi kako civilnu zaštitu i zdravstveni sustav ojačati za buduće slične situacije.

Ravnatelj Kudelić je naglasio važnost politike, odnosno onih odgovornih za odlučivanje u borbi s pandemijom koronavirusa.

– Mi u bolnicama liječimo ljude, pacijente, ali pandemiju mogu „izliječiti“ samo političari, oni koji za to imaju alate, odnosno zakonsku podlogu – rekao je.

Cerli_panel_pandemija_12052021_3.jpg

Zamjenik župana Varaždinske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin osvrnuo se na mogućnosti koje Stožeri civilne zaštite imaju na regionalnoj razini.

– Regionalni Stožeri nisu donositelji Odluka, već predlagatelji. No vidjeli smo u praksi da je na početku drugog vala, unatoč pravovremenim upozorenjima i jasno pripremljenom setu epidemioloških mjera od strane našeg Stožera, Nacionalni Stožer puna tri tjedna odugovlačio s donošenjem Odluke. To je rezultiralo katastrofalnim opterećenjem našeg bolničkog sustava i visokom stopom smrtnosti. Danas je situacija drugačija i prijedlozi Regionalnih Stožera se u pravilu odmah prihvate i potvrde s nacionalne razine – objasnio je.

Cerli_panel_pandemija_12052021_5.jpg

Panelisti su zaključili kako je pandemija koronavirusa pokazala koliko nepredvidiva stvarnost može biti i koliko su definirani protokoli, ali i fleksibilnost u praksi, važni za funkcioniranje sustava. Istaknuli su kako su se sinergija donositelja odluka i provoditelja mjera, ali i onih koji su ih dužni poštivati, edukacija građana i ljudi u sustavu te komunikacija između svih razina odlučivanja pokazali ključnima za uspješnu borbu protiv pandemije.

Organizator panela bio je Tomislav Jarmić, tematski koordinator ove točke u Savezu, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu i član Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Cerli_panel_pandemija_12052021_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci