Paljak: "Bilo kakve špekulacije da sve škole idu online u ovom su trenutku nepotrebne" Foto: Krešimir Đurić

Paljak: "Bilo kakve špekulacije da sve škole idu online u ovom su trenutku nepotrebne"

IHR/Varaždinske vijesti | 31.10.2020. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

- Možemo reći da je u ovom trenutku situacija što se tiče obrazovnog sustava povoljna, nemamo žarišta i stoga nema ni potrebe da se uvodi online nastava za sve škole. Bilo kakve špekulacije oko odluka da svi idu na nastavu online su u ovom trenutku nepotrebne - rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak jučer u Varaždinu.

Naglasio je kako u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razmišljaju o svim mogućim scenarijima, ali ne tako da se odluke donose frontalno i da se ide generalno na sve škole.

- Ima više razloga na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja temelji to svoje razmatranje. Škole nisu postale žarišta i nema horizontalnog širenja virusa, a isto tako sve škole u Hrvatskoj imaju pred sobom tri modela izvođenja nastave ili kombinacije tih modela. To se zasad i primjenjuje, ovisno o epidemiološkoj situaciji na određenom području. Odluke donose osnivači škola u suradnji s epidemiolozima i lokalnim stožerima i povremeno dolazi do ispadanja nekih razrednih odjela ili cijelih škola iz odgojno-obrazovnog sustava i tada se prelazi na model C, odnosno potpuno nastavu online. Naravno da se udio zaraze i u populaciji učenika širi, razmjerno kao što se širi u cijeloj populaciji, međutim, on je još uvijek ispod 1 posto kada gledamo zaraženost učenika, a u RH govorimo o preko 450.000 učenika. Prema jučerašnjim podacima, većina škola u Hrvatskoj, njih 72 posto, još uvijek ima nastavu prema A modelu, dakle uživo, ali raste postotak nastave prema A i C modelu - otkrio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Paljak.

Nastava online za sve škole uvela bi se kada bi se dogodio kompletni lockdown, kao što je to bio slučaj u ožujku ove godine.

- Vidimo i sami da se u zemljama u našem okruženju, primjerice Francuskoj ili Njemačkoj, koje imaju djelomični lockdown, ne zatvaraju škole. Vjerojatno iz istog razloga. Kada bi se dogodilo da sve škole idu online moram naglasiti da je Ministarstvo potpuno spremno. Dosad smo imali da su video lekcije spremne za mjesec unaprijed, no do kraja ovog polugodišta bit će izrađene sve videolekcije, prema kurikulumu, ako će nam biti potrebne - poručio je na kraju Paljak.

Označeno u