PAKRAC Obilježena 31. godišnjica akcije "Alfa“, Stričak odao počast stradalima Foto: Varaždinska županija

PAKRAC Obilježena 31. godišnjica akcije "Alfa“, Stričak odao počast stradalima

VV | 28.12.2022. u 17:33h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  na Kragujskom putu,  Šeovici te lokaciji zvanoj Zukva pokraj Pakraca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima u akciji „Alfa"  krajem 1991. godine, među kojim je bio i Ivan Sokač, tadašnji zapovjednik varaždinske 104. brigade ZNG, a svijeće su zapaljene i kod spomenika na središnjem trgu u Pakracu. 

S operacijom „Alfa“ prisutne su upoznali Vladimir Leskovar, predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, Stipo Hodak, zapovjednik jedne od satnija 76. pakračkog bataljuna i sam teško ranjen u akciji te Drago Skalnik, nekadašnji zamjenik zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna Hrvatske vojske.

Hrvatske snage su u operaciji Alfa,  koja je trajala od 25. do 29. prosinca 1991. godine, imale ogromne gubitke: poginulo je 36 branitelja, 62 su ranjena te je uz to poginuo jedan civil, a jedan je ranjen. Oslobođene su Dereze i Kusonje, a privremeno pakrački vinogradi, Šeovica i Japaga.

U ime grada Pakraca vijenac je položio te svijeću zapalio predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, a u ime Grada Lipika počast i pijetet je odao gradonačelnik Vinko Kasana. U pratnji Husarske garde, počast je odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kao prvi varaždinski župan koji je došao odati počast poginulim braniteljima na tom području.

Župan Stričak je naglasio kako su se prije 31 godinu na ovim prostorima sukobile srbočetničke postrojbe kojima ništa nije bilo sveto te najbolje što je tada mlada hrvatska država imala, a to su bili hrabri i odvažni mladići, od kojih je veliki broj bio iz 104. brigade.  

 - Kroz 104. brigadu HV tijekom Domovinskog rata je prošlo oko 12 000 pripadnika od čega ih je 30 poginulo. Osim po sudjelovanju u VRO Bljesak i Oluja najpoznatija je po obrani Pakraca i Lipika. Na to bojište upućeni su krajem listopada 1991., a ostaju do sredine 1992. Tada su toplinu svog doma, zamijenili hladnim rovovima, a radno mjesto bojištem. Danas smo obišli nekoliko lokacija na kojima su poginuli njihovi pripadnici, te im odali počast i iskazali trajnu zahvalnost - rekao je župan uz kojeg je vijenac položio Vladimir Leskovar, ratni pripadnik 104. brigade HV i predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995., organizatora obilježavanja koje već godinama podupire Ministarstvo branitelja RH.

Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, prigodne riječi uputili su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te Josip Lucić, general zbora u miru, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u ime Ministarstva branitelja i Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek u ime Ministarstva obrane.

Odavanju počasti prisustvovali su brojni članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, pripadnici mnogobrojnih braniteljskih udruga, kao i obitelj pukovnika Sokača.

Galerija slika