Pajtak: Svi naši pacijenti su se prepolovili ili se riješili ljekova, koje su prije uzimali

| 23.6.2024. u 07:20h | Objavljeno u Aktualno

OB Varaždin trenutno jedina u nas rutinski nudi više različitih operacijskih procedura za liječenje debljine

- Saborska zastupnica, koju spominjete, samo je jedan od stotinjak pacijenata koji su se odlučili na operacijski zahvat od više od 200 pacijenata, koji su prošli kroz bolničke ordinacije našeg tima, veli nam doc.dr.sc. Alen Pajtak, dr.med., voditelj odjela za abdominalnu kirurgiju varaždinske Opće bolnice u kojoj i voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju.

alen_pajtak_barijatrijska1.jpg

Nakon završetka fakulteta, doc.dr.sc. Alen Pajtak počeo je raditi u OB Varaždin i dobio specijalizaciju iz kirurgije. Tijekom specijalizacije u KBC Sestre milosrdnice upoznao se s prof.dr.sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, koji je tada bio jedini kirurg u Hrvatskoj koji se bavio barijatrijskom kirurgijom. Barijatrijska kirurgija ga je privukla i osvojila pa je prošao brojne edukacije u najvećim barijatrijskim centrima, od Belgije i Litve do Istambula. Nakon tog,  2019. u OB Varaždin okuplja brojne specijaliste koji se bave ovom problematikom i osnova Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju, a istovremeno na Sveučilištu Sjever radi kao predavač u znanstveno-nastavnom zvanju docenta te formira izborni predmet iz barijatrijske kirurgije, koji je trenutno jedinstveni takav izborni predmet na hrvatskim sveučilištima, a studentima pruža uvid u problem debljine s aspekta kakav ne dobivaju tijekom klasične edukacije.

Iako se zajedno s kolegama iz tima s liječenjem pretilosti bavi pet godina, njihovi uspjesi privukli su veću pozornost tek nedavno kada se saznalo da se na operaciju smanjivanja želuca u varaždinskoj bolnici, nakon višegodišnje borbe s težinom, odlučila SDP-ova saborska zastupnica Boška Ban Vlahek,  koja je nakon toga skinula više od 60 kilograma.

-Naš tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju sastoji se od specijalista endokrinologije, nutricionista, psihologa, psihijatra, anesteziologa, odjelnih, ambulantnih i operacijskih sestara. Još 2019. godine organizirao je prvi simpozij o debljini u Varaždinu, koji je bio iznimno posjećen, a omogućio je edukaciju liječnicima obiteljske medicine i drugim kolegama iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite o prevenciji i liječenju debljine, prisjeća se Pajtak.

Ove je godine tim u Varaždinu, kako dodaje, po prvi puta izvan Zagreba, organizirao “8. Konferenciju o debljini”, na kojoj su sudjelovali brojni eminentni stručnjaci iz područja prevencije i liječenja debljine

-Naš Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju izdao je i prvi u RH “Postupnik za liječenje debljine”, a bio je i nositelj jednog od najvećih projekata te vrste u RH, financiranim sredstiva EU, pod nazivom: „Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti", ukazuje nam.

alen_pajtak.jpg

Za barijatrijsku kirurgiju, kako pojašnjava, točan je naziv barijatrijska i metabolička kirurgija, koja svoje korjene ima u 50-im godinama prošlog stoljeća.

- Od tada do danas, dakle, kroz 70 godina, promjenile su se i tehnike i procedure operiranja. Barijatrijski zahvati načelno se mogu podijeliti na restrikcijske i malapsorpcijske procedure. Kod restrikcijskih procedura smanjuje se veličina želuca, što ograničava količinu hrane, a kod malapsorpcijskih procedura remodeliranjem probavnog trakta smanjuje se apsorpcijska površian probavnog sustava i time smanjije količina apsorbirane energije, pojašnjava nam.

Objašnjava zašto se sve više ljudi javlja timu.

-Prednost barijatrijske i metaboličke kirurgije je u tome da, osim što iza operativnog zahvata dolazi do drastičnog gubitka tjelesne mase, dolazi i do poboljšanja, a u velikog broja pacijenata i do izlječenja popratnih bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, opstruktivnog poremečaja spavanja, masnoća u krvi I dr. To je ujedno i razlog zašto se danas više ne priča samo o barijatrijskoj, već i o metaboličkoj kirurgiji, jer se zapravo kirurški rješavaju metabolički poremečaji i bolesti, ukazuje. 

U multidisciplinarnom timu za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju su liječnici i zdravstveni djelatnici s desetak područja.  Tu su endokrinolozi Vesna Šimegi-Đekić, dr. med., Izidora Osonjački, dr.med., Tina Slunjski, dr. med., Janja Musulin, dr. med., Maja Mikolaj Kirić, dr.med.i Jelena Vresk Špiranec, dr.med, zatim nutricionisti  Karmen Kokot, dipl. inž. preh. tehn. i Mateja Ostojić, dipl. inž. preh. Tehn te psiholozi Monika Melnjak, mag. psih., Rene Mijatović, mag. psih., i Petra Plantak, mag. psih., kao i psihijatrica Maja Vincek, dr. med. Nadalje, tu su i anesteziologinje Nina Novak Fumić, dr. med. i Tamara Biškup Piskač, dr.med., zatim kirurzi doc.dr.sc. Alen Pajtak, dr. med. i  Marin Senčar, dr. med., kao i operacijske medicinske sestre Nataša Skupnjak, dipl.med.techn. i Maja Buhin, dipl.med.techn. Uz njih, tu je i odjelna medicinska sestra Jasna Tomašković, bacc.med.techn. te ambulantna medicinska sestra Ružica Božičević, med.techn.

U OB Varaždin standardno se nude četiri različite operacijske procedure, a tip procedure odabire se za svakog pacijenta, ovisno o njegovoj masi i drugim popratnim bolestima te kliničkom stanju.

- OB Varaždin je trenutno jedina ustanova u Hrvatskoj koja rutinski nudi više različitih operacijskih procedura za liječenje debljine. Kirurgija debljine namijenjena je osobama koje imaju ITM veći od 40kg/m2, ili osobe koje imaju ITM veći od 35kg/m2, a već boluju od popratnih bolesti, kao što su npr. visoki krvni tlak, dijabetes, visoki kolesterol i masnoće u krvi, depresija, bolesti srca, bolesti bubrega i bolesti zglobova. Kirurgija debljine predviđena je i za dijabetičere koji boluju od debljine, a nemaju adekvatno regulirane vrijednosti šećera u krvi, unatoč terapiji, veli Pajtak, napominjući da se indeks tjelesne mase može lako izračunati na temelju vaše visine i težine.

Objašnjava kako ide zahvat, odnosno što mu prethodi, odnosno slijedi.

-Pacijenti, nakon što se jave u našu ordinaciju i dogovorimo se o tretmanu barijatrijskom kirurgijom, kreću u postupak preoperativne obrade koji uključuje detaljnu obradu kako bi se pacijente do operativnog zahvata “naštimalo” u najbolju moguću psihofizičku spremnost za operativni zahvat. Potom se od njih traži neposredno pred operativni zahvat brzi gubitak dijela tjelesne mase, i definiramo termin operativnog zahvata. Pacijenti dolaze u bolnicu dan pred operativni zahvat, a iz bolnice su otpušteni najčešće tri-četiri dan iza operacije. S obzirom da se operira laparoskopski, postoperativno nema velikih bolova, I vrlo brzo iza operativnog zahvata su potpuno funkcionalni. Mjesec dana iza operativnog zahvata se moraju pridržavati specifične prehrane. Ono što primješujemo kod naših pacijenata je najčešći komentar: “Da sam znao ranije, operirao bih se prije.” A s obzirom da su rezultati barijatrijske kirurgije estetski vidljivi kroz nekoliko mjeseci po operativnom zahvatu, možda je važno samo napomenuti da su svi naši pacijenti prepolovili ili se riješili svih ljekova koje su uzimali prije operativnog zahvata, veli voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju.

alen_pajtak_barijatrijska2.jpg