Pad zaraza više nisu temelj za popuštanje mjera, kaže Nacionalni stožer

VV | 5.2.2021. u 11:31h | Objavljeno u Aktualno

Prošlog tjedna došlo je do prvog popuštanja mjera, ali na "kapaljku" s obzirom da su mjere opuštene sam za školarce i sportaše. Ugostiteljski objekti i dalje ne smiju raditi, unatoč tome što su trendovi u padu zaraza pozitivni što je bio jedan od razloga prosvjeda jučer u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Imamo 549 novooboljela. Prije tjedan dana imali smo 561 novooboljelog, tjedan dana prije imali smo 643 novoboljela. U prvih pet dana ovog tjedna smo imali 2276 novooboljelih, prosječno 455. Prošli tjedan smo u pet dana imali 2619 novooboljelih, prosječno 523 dnevno. U ovom tjednu imamo 13.1 posto manje nego prošli tjedan. Trenutna incidecija, prosjek je 164.7. Najvišu, 265,2 ima Sisačko-moslavačka. 46.9 je najniža, u Istri. U EU smo na šestom mjestu, u boljem položaju je pet zemalja. Najvišu ima Portugal. 8.7 posto je prosječni udio pozitivnih u testiranjima u zadnjih tjedan dana - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I dok je dobar trend pada broja zaraženih do sada bio uporište za ublažavanje mjera, to očito više nije slučaj te unatoč dobroj situaciji, Nacionalni stožer za sada signalizira da popuštanja mjera neće biti u dogledno vrijeme.

- Pada broj novozaraženih, stabilizirao se i broj preminulih. Jutros smo vidjeli da je nešto više zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To smo odmah iskomuncirali, oni su imali jučer problema tehničkih pa su brojke unijeli danas. Brojke padaju, ali to ne smije biti razlog za opuštanje. Utakmica je u tijeku, svaki potez može biti bitan za krajnji ishod. Mjere su tu da učvrste rezultate - rekao je Vili Beroš na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera.