Ozlijedila se na neočišćenom nogostupu, Grad Varaždin joj mora isplatiti 24,5 tisuća eura

vv | 1.2.2024. u 13:28h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinka je tužila i dobila spor protiv Grada Varaždina, zbog toga što se ozbiljno ozlijedila na neočišćenom i od ralice snijegom zatrpanom nogostupu u Supilovoj ulici u Varaždinu, zbog čega je provela nekoliko godina na različitim terapijama u Općoj bolnici Varaždin te je bila u više navrata hospitalizirana, a ujedno je i pretrpjela duševne boli. Općinski sud Varaždin, Stalna služba u Ivancu, presudio je u korist tužiteljice i naložio Gradu Varaždinu da isplati oko 14,5 tisuća eura za neimovinsku štetu, dok je u ime sudskih troškova dužan isplatiti 10 tisuća eura.

Oštećena B. D. je 31. siječnja 2014. godine, prema tužbi, hodala Supilovom ulicom neposredno u blizini križanja sa Zagrebačkom ulicom, kada se ozlijedila zbog neočišćenog dijela nogostupa te zadobila prijelom desne potkoljenice u distalnom dijelu s pomakom, prema medicinskoj dokumentaciji OB Varaždina. Isti dan je hospitalizirana na kirurgiji, a pregledom i RTG obradom je učinjena A.O. osteosinteza prijeloma. Kasnije je oštećena bila na brojnim kontrolama zbog dodatne poteškoće s venama te je opet morala biti hospitalizirana u Varaždinskim Toplicama od 16. travnja do 7. svibnja 2014. te od 11. veljače do 4. ožujka 2015.

Uz terapiju kao i upotrebu pomagala za hodanje (jedne štake) te nakon brojnih pregleda kod različitih specijalista uz fizikalnu terapiju, od 8. do 10. rujna 2016. je još jednom hospitalizirana za vađenje osteosintetskog materijala. Tijekom 2016. i 2017. godine, morala je na redovite kontrole zbog povremenih tromboza i uz otvorenu ranu, a također je prošla i psihijatrijsko liječenje. Konačno izliječenje zbog svih zadobivenih ozljeda dobila je nakon pregleda kirurga 2. listopada 2017. godine.

Oštećena se u pokušaju mirnog rješenja spora obratila tuženiku, Gradu Varaždinu, sa odštetnim zahtjevom 13. studenog 2017. godine. Grad Varaždin je otklonio mogućnost mirnog rješenja spora pa je B. D. podnijela tužbu na Općinskom sudu. Grad Varaždin se protivio u cijelosti tužbi kao i novčanom iznosu kojeg je potraživala oštećena smatrajući da nije dokazala da je zadobila ozljedu na dijelu javne prometne površine za koju je odgovoran Grad Varaždin, što su naglasili među ostalim u svojim prigovorima na tužbu.

Općinski sud Varaždin je ipak na temelju rezultata cjelokupnog dokaznog postupka utvrdio da je tužbeni zahtjev oštećene djelomično osnovan i donio odluku u korist B. D. Presuda je objavljena 31. siječnja 2024. godine. Grad Varaždin ima 15 dana da isplati tužiteljici odštetu, ali isto tako ima i rok od 15 dana da se žali na odluku Općinskog suda.