OVRHE Zbog duga od nekoliko stotina kuna građani ostaju bez čitavih plaća i mirovina Foto: Ilustracija

OVRHE Zbog duga od nekoliko stotina kuna građani ostaju bez čitavih plaća i mirovina

Martina Pižeta, Ivica Kruhoberec | 27.3.2017. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Iako se gospodarstvo koliko-toliko oporavlja, broj blokiranih i ovršenih građana raste iz dana u dan. Štoviše, kako se procjenjuje, brojka od 328.000 blokiranih građana još će rasti, kao i iznos blokada od 41 milijardu kuna. Uzrok tome sve češće se vidi u lošim zakonima, naročito Ovršnom zakonu, nakon čijeg se donošenja 2012. godine broj blokiranih i ovršenih udvostručio, umjesto da se smanjio, kako se i očekivalo.

Tisuće i tisuće je ovršnih predmeta zbog malih dugova kao što su RTV pretplata, parkiranje, komunalna naknada i slično koji, zbog nesrazmjerno velikih troškova, postaju nepremostiva prepreka građanima, ponajviše umirovljenicima. Jedan od njih je i umirovljeni Varaždinac S.S. U dužničko je ropstvo ušao zbog ovrhe za koju, tvrdi, nije bilo osnova. Budući da mu je zbog nje račun bio blokiran, nije mogao plaćati račune, pa su stigle i nove ovrhe.

- Prvi sam puta ovršen, iako sam dug podmirio tri godine prije toga. Potom sam ovršen zbog navodnog duga od 500 kuna prema komunalnom poduzeću, a ovrha je bila na 1.800 kuna. Treći sam puta ovršen za 4.800 kuna zbog tri kazne za parkiranje, a sada mi je zbog duga za RTV pretplatu ovršeno 1.900 kuna mirovine, i to na zaštićenom računu. Nevjerojatno je što se svega nekoliko stotina kuna duga u početku popne na više tisuća kuna zbog troškova ovršnog postupka - požalio se taj umirovljenik te naglasio da niti u jednom slučaju nije primio rješenje o ovrsi.

Takvo rješenje nisu primili ni Stjepan Pavleković iz Lepoglave, a niti R. M. iz Varaždina.

- U veljači mi je ovršena cijela plaća od 3.100 kuna. Sve je išlo preko odvjetnika iz Osijeka i javnog bilježnika iz Varaždina, a radilo se o navodnom dugu prema HT-u iz 2009. godine od oko 1.400 kuna. Račune, naravno, ne čuvam, a javni mi je bilježnik rekao da su mi tri puta slali rješenje o ovrsi, no nisam ništa primio. Ono je potom stavljeno na oglasnu ploču suda, što naravno nisam mogao znati i žaliti se. Ugrozili su mi čitavu egzistenciju - upozorava Pavleković.

Što o ovrhama kažu iz Hrvatske javnobilježničke komore, ali i sudac Mislav Kolakušić pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci