Ove godine će se održati dvije komemoracije u Jasenovcu?

| 11.4.2016. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno

Postoji velika mogućnost da će se ove godine u Jasenovcu održati dvije komemoracije, jedna u organizaciji države i to 22. travnja, a druga osam dana ranije u organizaciji svih onih koji su najavili bojkot službene komemoracije. Koordinacija židovskih općina već je ranije donijela odluku da će se u Jasenovcu okupiti 14. travnja, potvrdio je njezin predsjednik Ognjen Kraus, za Novi list.

Novi list piše da se iz razgovora s čelnicima tih organizacija može zaključiti kako su blizu takve odluke pa bi danas mogao biti objavljen i zajednički program ove komemoracije. No, na njoj neće biti samo predstavnici nevladinog sektora, nego i istaknuti političari. Neslužbeno se doznaje da će i, primjerice, predsjednik SDP-a Zoran Milanović zaobići komemoraciju 22. travnja i doći u Jasenovac sa Židovima i ostalima.
U redovima vlasti su, po svemu sudeći, shvatili što će za Hrvatsku značiti dvije ovakve komemoracije, pa je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će se angažirati kako bi Krausa i druge nagovorila da odustanu od bojkota državnog obilježavanja godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca, prenosi N1.

– Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovarati da vidimo što možemo učiniti. U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja, i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštovati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Trebamo respektirati i poštovati žrtve, ali i prestati politizirati Jasenovac  izjavila je predsjednica za televiziju N1 jučer za vrijeme posjeta zagrebačkom Auto Showu.