Ove godine 44% manje teških prometnih nesreća na cestama Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

Ove godine 44% manje teških prometnih nesreća na cestama Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 27.6.2023. u 19:48h | Objavljeno u Aktualno

Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održao je danas u Županijskoj palači svoju sedmu sjednicu, na kojoj se razgovaralo o aktivnostima ŽUC-a, HC-a, HAC-a i PU varaždinske, ali i o provedbi preventivno edukativne akcije "Sigurno u školu s HAK-om".

270623_savjet_za_promet_1.jpg

Sjednici su nazočili i župan Anđelko Stričak kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen. Župan je tom prilikom pohvalio rad članova Savjeta, istaknuvši da "konkretnim idejama i inicijativama rade na sigurnosti prometa na našim cestama", a osvrnuo se i na uspješnu te konstruktivnu suradnju s HC-om, HAC-om, PU varaždinskom i ostalima.

Predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama dr.sc. Zvonimir Sabati rekao je kako je sigurnost na cestama Varaždinske županije u ovoj godini ista kao i prethodnih godina. Spomenuo je i inicijativu savjeta, odnosno inicijative Policijske uprave varaždinske o nabavi reflektirajućih prsluka za bicikliste i inicijativu HAK-a vezano uz sigurnost djece u prometu.

- Cilj akcije je povećanje sigurnosti biciklista, posebice u vrijeme jeseni prilikom većih magli. U prvoj fazi bismo krenuli s otprilike tisuću reflektirajućih prsluka i vjerujemo da bi to polučilo rezultata. Naime, prvotna ideja Policijske uprave je bila da uz prvu opomenu biciklist dobije i besplatni prsluk, što bi značilo i upozorenje biciklistima da moraju zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih nositi prsluk – rekao je Sabati.

270623_savjet_za_promet_7.jpg

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je informirao prisutne da su se ove godine na prometnicama PU varaždinske dogodile ukupno 472 prometne nesreće, što je deset posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

- Ono što je najbitnije, imali smo manje teških prometnih nesreća za čak 44 posto. To su nesreće u kojima su osobe smrtno stradale ili zadobile teške tjelesne ozljede. Nadamo se da nadolazeći mjeseci, poglavito sedmi i osmi mjesec, neće narušiti stanje sigurnosti cestovnog prometa. Pojačat ćemo nazočnost policijskih službenika na prometnicama te će se sva raspoloživa tehnika i oprema koju PU varaždinska ima za nadzor brzine i testiranje vozača staviti na teren. Nadamo se da će ove preventivne akcije koje provodimo preko Savjeta za sigurnost cestovnog prometa i što se tiče nabave reflektirajućih prsluka, doprinijeti tome da imamo i manje stradalih pješaka i biciklista jer ćemo ih s prslucima nastojati učiniti vidljivijima. Tako dugo ćemo nadzirati ovu kategoriju sudionika u prometu dok ne dođemo na postotak korištenja reflektirajućih prsluka barem preko 90 posto – zaključio je Posavec.

270623_savjet_za_promet_3.jpg

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački istaknuo je da je ova godina specifična, jer osim redovnog održavanja, postoje dodaci od prijašnjih godina, a u svibnju je Varaždinsku županiju pogodila i velika elementarna nepogoda u vidu poplava.

270623_savjet_za_promet_6.jpg

- Inače, u fazi je završetak projekta 25 klizišta, 55 km ceste po županijskim i lokalnim cestama. Za nova klizišta tek radimo projekcije i ove godine ćemo krenuti samo s tim cestama koje su zatvorene. Ostalo ćemo vidjeti u sljedećem razdoblju da li ćemo s našim sredstvima uspjeti sanirati nova klizišta ili ćemo morati tražiti pomoć Ministarstva. Trenutno asfaltiramo cestu Nova Ves, zatim imamo veliki projekt u Knegincu Gornjem, kružni tok u Svetom Petru u ludbreškom kraju, kao i određene manje zahvate redovnog održavanja. - rekao je Osonjački.

270623_savjet_za_promet_2.jpg

270623_savjet_za_promet_4.jpg

270623_savjet_za_promet_5.jpg