Otvoreno novo skladište PZ „Varaždinsko povrće“ za skladištenje krumpira vrijedno 12 milijuna kuna

VV | 27.5.2022. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Novo skladište Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće“ otvoreno je danas na prostoru bivše barutane na području Općine Vidovec. Riječ je o ulaganju vrijednom 12 milijuna kuna, kojim je Zadruga osigurala potreban prostor za skladištenje 3.000 tona krumpira.

Čestitke su uputili brojni uzvanici, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Općinskog vijeća Vidovca Krunoslav Bistrović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek i drugi.

Zadruga Varaždinsko povrće osnovana je 2005. godine kao prva u Varaždinskoj županiji, a danas broji devet zadrugara koji obrađuju 450 hektara poljoprivredne površine. Ujedno su prvi kojima je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo status proizvođačke organizacije, u sektoru krumpira. Svoje proizvode plasiraju u pet trgovačkih lanaca te izvoze.

- Najveći dio, čak 90 posto naše proizvodnje čini krumpir, zatim zelje i cikla, a asortiman planiramo proširiti novim poljoprivrednim proizvodima. Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj te potrošačima jamstvo kvalitete - rekao je Jurica Cafuk, predsjednik Skupštine Zadruge.

Ovo je priča o uspjehu koju su zadrugari gradili punih 16 godina, istaknula je upraviteljica PZ Varaždinsko povrće Kristina Vidaček.

- Za ulaganje i napredak treba ideja, vizija, odgovornost i, najbitnije, hrabrost. To je ono što krasi zadrugare koji su od samog početka jasno rekli kakve poslovne rezultate žele postići. S obzirom da je u Hrvatskoj ukinuto korištenje aktivne tvari kloprofam, koja se koristila kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu, brzo smo se preorijentirali na novi tip skladištenja i čuvanja krumpira u boks paletama, uz brzu izgradnju suvremenih objekata za skladištenje te ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta. Bez razmišljanja smo se odlučili za izgradnju skladišta za 3.000 tona krumpira. Trebalo je relativno brzo reagirati, napraviti projektnu dokumentaciju, pripremu za izgradnju i opremanje te se javiti na natječaj. Investiciju smo financirali vlastitim sredstvima, a kao zadruga ćemo dobiti potporu u iznosu od 70 posto - rekla je Kristina Vidaček, koja je zahvalila svima koji su im pomogli, a posebno kupcima koji prepoznaju i cijene kvalitetu njihovih proizvoda.

Zamjenica župana Silvija Zagorec napomenula je da zadrugarima nije bilo lako ulagati, ali su imali viziju i planove.

- Čestitam svima koji su doprinijeli da se realizira ovo važno ulaganje, a prvenstveno zadrugarima. Nije vam bilo lako ulagati, ali imali ste viziju i planove: izboriti lidersku poziciju u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Hrvatske te plasirati kvalitetne proizvode na tržište. Na kraju ste svima nama pokazali kako je ključ uspjeha u zajedništvu i odgovornosti koja sa sobom nosi materijalnu i socijalnu sigurnost svakog proizvođača, ali i cijele zajednice u kojoj stvarate. Drago nam je što je dio ovog uspjeha i Varaždinska županija, koja prati Zadrugu svih ovih godina, tijekom kojih im je iz proračuna dodijeljeno nešto više od 830.000 kuna bespovratnih potpora. Čestitam vam još jednom te želim i daljnje uspješno poslovanje, a nadam se da će vaš primjer slijediti i mlađe generacije - istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Ulaganje ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna se sa 7,5 milijuna kuna financira sredstvima Europske unije, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

- Ovaj objekt znači puno za razvoj ove Zadruge, ali i za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na razini cijele županije. Zadruga Varaždinsko povrće prva je proizvođačka organizacija u Varaždinskoj županiji i jedna od ukupno 23 na području Republike Hrvatske. Danas poslujete s pet trgovačkih lanaca, što pokazuje da jedino udruženi, u zajedništvu možete opstati na izazovnom tržištu Republike Hrvatske i Europske unije - rekao je Tugomir Majdak.