Otvorena "Kuća mogućnosti" za mlade bez roditeljske skrbi koji izlaze iz sustava

| 8.9.2016. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

S navršenih 18 godina ili nakon završetka školovanja korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav. U tom trenutku većina njih nema ništa, nemaju stan, posao, nemaju novac, obitelj. Često nemaju ni predodžbu o životu izvan sustava ili udomiteljske obitelji. U toj situaciji često zapadaju u velike probleme, beznađe, poroke i druge loše stvari – objasnio je voditelj Udruge Hoću život Jonatan Vukov, zašto je danas u Varaždinu otvorena Kuća mogućnosti u Ulici Braće Radić u Varaždinu.

Kuća mogućnosti osmišljena da uz smještaj, gdje se njeguju obiteljski odnosi, mladi dobiju i program stručnog mentorstva i to na period od dvije godine nakon izlaska iz sustava.

Uz praktičnu pomoć u svakodnevnim životnim situacijama, uče i o potrebnim životnim vještinama, kako bi u periodu od dvije godine, koliko traje boravak u Kući, postali spremni i sposobni za samostalni život.

Mentorstvo obuhvaća poduzimanje potrebnih koraka za poduzimanje zaposlenja, pomoć u upravljanju osobnim financijama, vještine služenja računalom, moguće učenje stranog jezika, socijalne vještine, praktične vještine, kao čišćenje, kuhanje, vođenje brige o higijeni i zdravlju - objasnio je Vukov.

Korisnik Kuće mogućnosti Dalibor istaknuo je kako mu ova prilika puno znači u životu.

Očekivanja su velika te se nadam da ću uspjeti u dvije godine pronaći stalno zaposlenje i stan te se osamostaliti - kazao je Dalibor.

Marin Šestak, kućni je odgajatelj u Kući mogućnosti u kojoj će biti zbrinuto na dvije godine četvero stanara.

-Zadatak mi je provoditi vrijeme s mladim stanarima Kuće, upoznati njihove navike i razmišljanja te ih usmjeriti na pravi put i pokazati im druge načine razmišljanja i djelovanja za koje možda tijekom odrastanja nisu čuli- objasnio je Marin dodavši da u kući postoje pravila ponašanja kojih se svi moraju pridržavati i za koje nema kompromisa.

Na otvorenju je bio i Chris Mould, osnivač organizacije The Foundation for Social Change and Inclusion.

- Kad nemate obitelj, lako je krenuti u krivom smjeru, uplesti se u kriminal i sl. Ovaj projekt osigurava sigurno mjesto, trening za životne vještine i pomoć da se pronađe zaposlenje. Želimo vidjeti mlade ljude kako ulaze u vrlo dobar odrasli život, da pomažu drugima, plaćaju poreze, budu dio zajednice - komentirao je Mould.

Naime, The fundation of social change and inclusion ima sjedište u Bugarskoj, a djeluje dugi niz godina. U ovom programu imaju desetogodišnbje iskustvo, a vode mrežu kuća u Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj.

Udruga Hoću život okuplja sve one koji su spremni pomoći u unapređenju života građana, a svoje ciljeve ostvaruju humanitarnim, edukativnim i karitativnim djelovanjem. Projekt se odvija u suradnji sa organizacijom Foundation for Social Change and Inclusion, a otvorenju su prisustvovali i gradonačelnik Goran Habuš, dožupan Alen Kišić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Označeno u
Galerija slika