U Varaždinu do 16 i 30 na izbore izašlo 42,34 posto građana

V.V. | 11.9.2016. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

U sedam ujutro otvorila su se birališta diljem Hrvatske i počeli su prijevremeni parlamentarni izbori na kojima će građani izabrati 151 zastupnika. Od toga 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira "dijaspora", odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na razini cjelokupne Republike Hrvatske do 16 i 30 sati na birališta je izašlo 37,21 posto birača. U našoj, 3. izbornoj jedinici na izbore na do 16 i 30 sati izašlo 38,14 posto birača.

U Varaždinu je do 16 i 30 na izbore izašlo 42,34 posto građana što je znatno iznad prosjeka RH. I drugi gradovi 3. izborne jedinice bilježe sličnu izlaznost. Tako je u Čakovcu do 16 i 30 na izbore izašlo 41,38 posto građana, a u Novom Marofu 41,79 posto građana.

Najviše je građana do 16 i 30 glasalo u Općini Ljubešćica, čak 49,91 posto. Najmanje je građana na izbore izašlo u Donjoj Voći, njih tek 22,72 posto.

>>Igor Pavlic: Izbori teku svojim tokom, manje nepravilnosti rješavamo u hodu>>

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a ako nekim slučajem niste sigurni gdje je vaše biračko mjesto, rješenje je - registar birača, gdje možete doznati točno gdje trebate izaći na glasovanje, piše index.hr koji građane podsjeća i kako glasati, odnosno koristiti preferencijalni glas,

Preferencijalno glasanje

Po prvi put Hrvati su prošle godine glasali na ogromnim glasačkim listićima, budući da je po prvi put uvedeno preferencijalno glasanje.

To znači da birači, uz listu, mogu izabrati i kandidata na toj listi kojem žele dati svoj glas. Kandidat može biti samo jedan, a ovakvim glasanjem možete poremetiti zamišljeni raspored lista za odlazak u Sabor i poslati svog kandidata na Markov trg. Glasački listić stoga ima velik format i sadržava imena svih kandidata sa svih lista u izbornoj jedinici.

Birači tako mogu glasati samo za jednu listu kandidata, ali birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasao.

Važno je naglasiti da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu, ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste.

Četiri su opcije po kojima možete označiti svoj listić, a da vaš glas bude važeć.

  1. Zaokruživanjem jedne od liste - lista + kandidat s te liste.
  2. Zaokruživanjem samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih lista - na taj način dajete glas i njemu i listi.
  3. Možete glasati i za cijelu listu te na taj način dati glas opciji za koju smatrate da je najbolja.
  4. Zaokruživanjem primjerice jednog od kandidata na listi A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C - vaš glas otići će listi koju ste zaokružili, dok kandidati koje ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Vaš će listić biti proglašen nevažećim ukoliko:

  1. Zaokružite jednog ili više kandidata na različitim listama.
  2. Ako zaokružite dvije liste
  3. Ako ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.
Označeno u