Otvara se Objedinjeni hitni bolnički prijem, evo kako će to funkcionirati Foto: VV arhiva

Otvara se Objedinjeni hitni bolnički prijem, evo kako će to funkcionirati

I.D. / Varaždinske vijesti | 10.4.2023. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Varaždin svečano će biti otvoren u utorak, 11. travnja.

Prema najavama, otvorenju će nazočiti i ministar zdravstva Vili Beroš, župan Anđelko Stričak sa suradnicima te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, kao i djelatnici OB Varaždin.

Od srijede 12. travnja svi pacijenti sa simptomima koji zahtijevaju hitnu obradu primat će se tako u novoj zgradi varaždinske bolnice - Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP), nasuprot glavnog ulaza u bolnicu.

Kako je napomenuo voditelj OHBP-a dr. Zoran Antončić, prvenstveno se to odnosi na sljedeće simptome: jaki bolovi u prsima, iznenadni jaki bolovi u trbuhu, krvarenje iz probavnog trakta, poremećaj svijesti, slabost ekstremiteta, otežan govor, otežano disanje, teže povrede, prijelomi...

- To su pacijenti kojima treba neodgodiva obrada. Educirane medicinske sestre obavit će trijažu kojom se određuje kategorija hitnosti, odnosno tko će biti prije pregledan, bez obzira na redoslijed prijema - pojasnio je dr. Antončić.

Nakon trijaže, pacijente će u zgradi OHBP-a pregledati specijalisti, uz obavljanje potrebnih pretraga, a potom se dogovara i provodi daljnje liječenje (primjerice, imobilizacija kod prijeloma ili pak zaprimanje na bolnički odjel ako je to potrebno).

Kako ne bi došlo do zagušenja sustava, dr. Antončić apelira na građane da u OHBP dolaze samo u zaista hitnim slučajevima.

- Ako dođe 100 ljudi, mi svakog od njih moramo trijažirati, pregledati, napraviti pretrage. Nažalost, na hitni prijem često dolaze ljudi sa stanjima koja bi se trebala rješavati u ordinacijama opće prakse - ukazao je.

U objektu OHBP-a na jednom mjestu će biti smješteni hitni prijemi šest odjela: interne, kirurgije, neurologije, urologije, otorinolaringologije i okulistike, dok će hitni prijemi Pedijatrije, Psihijatrije i Ginekologije, zbog svojih specifičnosti, pacijente zaprimati unutar tih odjela.

Objedinjeni hitni bolnički prijem izgrađen je u sklopu EU projekta "Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin", a vrijednost projekta iznosi 3,1 milijun eura.