Otpad na vodocrpilištu: Iz Grada pozivaju građane da odgovornije postupaju prema okolišu Foto: Krešimir Đurić

Otpad na vodocrpilištu: Iz Grada pozivaju građane da odgovornije postupaju prema okolišu

Varaždinske vijesti | 28.3.2017. u 16:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan, zajedno s vijećnicima HDZ-a 5. MO, na današnjoj konferenciji za medije upozorio na problem divljeg odlagališta otpada na varaždinskom vodocrpilištu Vinokovščak, o ovom su se problemu oglasili i iz gradske uprave.

Odgovor koji potpisuje pročelnik UO za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Mario Sambolec prenosimo u cijelosti:

"Grad Varaždin u okviru svoje nadležnosti koja proizlazi iz odredaba Zakona o održivom gospodarenju otpadom te Odluke o komunalnom redu, kontinuirano vrši nadzor ilegalnih odlagališta otpada. Za navedene poslove nadležno je komunalno redarstvo Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam. Komunalno redarstvo ima ovlaštenje upozoravati i opominjati, izdati rješenje o uklanjanju otpada ili izdati Obavezni prekršajni nalog protiv onečišćivača, te pokrenuti postupak sanacije ilegalnih odlagališta.

Sanaciju okoliša na lokaciji onečišćenoj otpadom dužan je izvršiti onečišćivač. U slučajevima kada je onečišćivač nepoznat, a prema odredbama članka 37. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, vlasnik zemljišta osigurava sanaciju zemljišta onečišćenog otpadom te u skladu s tim komunalno redarstvo pokreće odgovarajući postupak protiv vlasnika zemljišta.

Za predmetno ilegalno odlagalište otpada na Vinokošćaku, a koje nije na javnoj površini trenutno se vodi  postupak kao i za još dvije lokacije na području Grada Varaždina. Isto tako u postupku nadzora odnosno sanacije su trenutno 4 javne površine, na kojima je ilegalno deponiran otpad i to: Dravska park šuma – Bombellessova cesta, Eugena Kumičića – produžetak prema Malim Prelogima, F. Kurelca – kod V osnovne škole te javna površina u Trnovečkoj ulici.

Ujedno ovim putem apeliramo na sve naše sugrađane da odgovornije postupaju prema okolišu kako ne bi dolazilo do sličnih neželjenih situacija."