Otpad iz Dubrovnika neće u Piškornicu: moguća je destinacija (bila) i Varaždin!

Varaždinske vijesti | 18.3.2017. u 13:28h | Objavljeno u Aktualno

Komunalni otpad iz Dubrovnika neće u Gunju, kao što se najprije nagađalo, ali neće ni u Koprivnički Ivanec, ako je vjerovati navodima iz priopćenja direktora  tvrtke Piškornica Mladena Jozinovića. Kuda će onda dubrovački otpad zapravo nije jasno, ali je nedvojbeno da je jedna od mogućih destinacija (bila) i varaždinski MBO!

Oroslavska tvrtka Eko Flor Plus, kao što smo pisali, jedina je poslala cjelovitu ponudu za prihvat 20 tisuća tona dubrovačkog smeća i pritom ponudila cijenu od 340 kuna po toni, bez PDV-a.  Dok je Tajana Tomašević iz  C.I.O.S. grupe, čija je članica i tvrtka Eko Flor Plus, navela tek da potonja tvrtka surađuje s više odlagališta, odnosno poduzećima koja upravljaju njima, među kojima je i društvo Piškornica – sanacijsko odlagalište, direktorica dubrovačke Čistoće Nataša Gabričević otkrila je da se u zaprimljenoj ponudi oroslavske tvrtke kao krajnje odredište navodi odlagalište Piškornica.   

Budući da je to izazvalo reakcije u Koprivnici, među kojima i zahtjev za ostavkama te pokretanje peticije, oglasio se i direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović.

-Istina je da Piškornica, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus, koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu. Piškornica sanacijsko odlagalište nema informaciju o zbrinjavanju otpada iz Dubrovnika, niti se tvrtka prijavljivala na natječaje za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina. Stoga možemo potvrditi da taj otpad neće biti deponiran na našem odlagalištu – rekao je Jozinović za epodravinu.

Tako nije jasno kud će zapravo dubrovački otpad,  ako neće u Piškornicu, kao što neće ni u Gunju jer je kapacitet njezinog odlagališta nedostatan. No, osim Općine Gunja i  Eko Flor Plusa, među konkurentima za zbrinjavanje dubrovačkog otpada su i varaždinska poduzeća HAGO i CIOS MBO, koje bi dubrovački otpad obrađivalo u postrojenju za mehaničko-biološku obradu u Brezju po cijeni od 550 kuna po toni.  Dakle, moguća je destinacija (bila) i Varaždin, a ostaje da se vidi što će dubrovačka Čistoća na kraju odabrati, odnosno s kime će potpisati ugovor i kuda će zatim odlaziti dubrovački otpad.