Oštrije kazne za kršitelje mjera, nema stopiranja cijepljenja AstraZenecom

VV | 19.3.2021. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč trenutnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, gdje se i kod nas nazire dolazak tzv "trećeg" vala epidemije, ipak se neće u lockdown uoči Uskrsa, vjerojatno, ali su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite najavili da će se ići u strože kažnjavanje.

- Iz uvodnih napomena Capaka i prof. Markotić jasno je da smo dugo vremena odolijevali negativnim vijestima. Sad je već očito da se prelijeva još jedan ciklus koji se krenuo prelijevati u Hrvatsku, najviše iz južnih županija. Sudeći po iskustvu iz okruženja i informacija o novim sojevima i u Hrvatskoj po svemu sudeći kreće dominacija novih varijanti virusa koje su zaraznije. To pedn nas stavlja ozbiljne zadaće, to se događa paralelno s pripremama za turističku sezonu. Zato smo donijeli upute kojom se od svih lokalnih stožera traži da se pojača nadzor provođenja mjera što uključuje i dosljednije sankcioniranje. To znači i predlaganje mjera u suradnji s epidemiolozima, ali i s turističkim zajednicama. To su važne upute kako bi se zadržao sustav postojećih mjera koje su takve da ljudi u Hrvatskoj žive pod najmanjim restrikcijama u usporedbi s ostatkom Europe - rekao je Davor Božinović na današnjoj sjednici.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, ukazala da se cijepljenje u Hrvatskoj sa cjepivom AstraZenece nastavlja i da se na sastanku Europske medicinske agencije utvrdilo zapravo nema veće opasnosti tog cjepiva.

- Bilo je tu i izvješće od EMA-e gdje je potvrđeno da prema podacima utemeljenim na dokumentaciji nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom. Naravno, svaka zemlja može odlučiti za sebe. Rečeno je da će se i dalje pratiti ne samo nuspojave, one vezane za trombozu i zgrušavanje krvi, istaknuta je potreba za praćenje te vrste. Još uvijek je nejasno koji su mehanizmi u pozadini pojave povećanog broja tromboza. Ono što se diskutiralo tijekom te rasprave je da većina zemalja koje su odmah odlučile isključiti starije od 65 godina iz cijepljenja, za što se nije pokazalo da ima osnove znanstvene, baš kao i oni koji su zaustavili cijepljenje zbog informacija o trombozi, sad imaju problema u komunikaciji - rekla je Markotić.