Ostavka koja (ni)je iznenadila - ravnateljici Vanji Marušić je dosta USKOK-a

| 18.4.2023. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek je tijekom ranih poslijepodnevnih zaprimila pisani zahtjev ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga, izvijestio je DORH

Sukladno odredbi članka 10. stavka 4. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kako se nastavlja, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek proslijedila je navedeni zahtjev ministru pravosuđa i uprave s obzirom da ministar pravosuđa i uprave treba dati svoju suglasnost za prestanak rada ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Iako će glavna državna odvjetnica, ako ministar pravosuđa i uprave da svoju suglasnost, donijeti odluku povodom zahtjeva ravnateljice USKOK-a, bilo bi pravo čudo da Marušić ostane ravnateljica. Zašto? Zbog (samo) toga što je navodno zatajila štetu na službenom vozilu, koju bi počinio službenim vozilom njezin vozač  izvan službe? I to prije više od godinu dana, a u međuvremenu je Marušić povjeren - novi mandat!?

Uostalom, od kada ostavke padaju zbog (zatajenja) šteta  od desetak tisuća eura, a ne zbog većih propusta u radu?  Prije bi razlog bio taj da je na čelu najpozvanije institucije za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u nas, koja je samim time i najviše izložena iznimno zahtjevnom poslu tijekom kojeg je zbog njegove prirode neminovno susretati se sa suspektnim postupcima ne samo okorijelih kriminalaca, već i suptilnijih, ali na naki način i opasnijih  političara.

A takvih, spornih postupaka je u nas dosta. I previše. Međutim, možda to i ne bi nekima bio toliki problem da se o njima javno ne izvještava i tako postaju vidljive neke stvari koje nekada nisu. Kao što su, primjerice, različiti javni istupi čelnica USKOK-a DORH-a u slučaju Softver, javna prozivka premijera zbog uhićenja ministra Horvata...

Sinoć, slučajno ili ne, javna televizija dala je prikaz nekih od najzvučnijih, moguće koruptivnih slučajeva, doduše u terminu pogodnijem za neke druge stvari. Iako je  prilog „Milijun vamo, milijun tamo“  završen kratkim prikazom slučaja oduzetnika i vlasnika Tehnixa, čije pismo kruži, zapravo je uglavnom posvećen pravim junacima našeg doba, bivšim ministrima i državnim tajnicama, među kojim je bila i desna ruka ministra koji treba dati svoje mišljenje o sudbini ravnatelju USKOK-a!? 

U jednom trenutku pojavljuje se i ravnateljica Marušić, koja objašnjavala što (ni)je USKOK radio u vezi slučaja sporne nabave preplaćenog softvera, koji je baš zbog toga takvog (ne)rada preuzeo Ured europskog javnog tužitelja, kojeg je on zatim doveo do drugih, možda još težih primjera zlouporabe javnog novca. A nakon tog slučaja odnosi unutar DORH-a više nisu bili isti...

Kad bi bilo samo to, bilo bi to dosta za jednog ravnatelja USKOK-a. Međutim, kako se čulo, Ured europskog javnog tužitelj najviše prijava dobiva baš iz naše zemlje. Ako je tako, a je, koga onda ostavka Vanje Marušič (ni)je iznenadila u vrijeme kada od pravosuđa javnost traži više, a to nekima nikako ne odgovara?