Osobe koje imaju više osnova za izdavanje Covid-potvrda mogu birati koju žele preuzeti Foto: VV arhiva / ilustracija

Osobe koje imaju više osnova za izdavanje Covid-potvrda mogu birati koju žele preuzeti

Varaždinske vijesti | 4.1.2022. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj od 1. siječnja 2022. godine omogućava odabir preuzimanja željene vrste potvrde, bilo da je riječ o potvrdi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju.

- Osobama koje imaju osnovu za više vrsta potvrda sustav je do sada nudio potvrdu koja je najpovoljnija za njih, odnosno, onu koja traje najduže. Ipak, s obzirom na sve češće zahtjeve za potvrdama o testiranju pojedinih država članica, unatoč postojećim potvrdama o cijepljenu ili preboljenju, AKD je omogućio korisnicima samostalni izbor i preuzimanje željenih potvrda. Kao i ranije građani svoje potvrde mogu preuzeti kroz sustav e-Građani ili na lokacijama na kojima se izdaju potvrde - priopćili su iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).

Podsjetimo, sustav za izdavanje EU COVID potvrda nema ograničenje u broju važećih potvrda koje je moguće preuzeti.

- AKD prati propise koji reguliraju izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i promptno implementira sva nova pravila, a u isto vrijeme osluškuje potrebe i komentare korisnika kako bi im osigurali jednostavnije korištenje. S ciljem osiguravanja što boljeg korisničkog iskustva kontinuirano se nadograđuje i mobilna aplikacije CovidGO. Aplikacija je preuzeta više od 500 tisuća puta, a ovisno o potrebama, građani je koriste za validaciju potvrda te za pohranjivanje potvrde u digitalni novčanik - dodali su iz AKD-a te napomenuli da je kroz sustav COVID potvrda u Hrvatskoj od 1. lipnja prošle godine izdano više od 5 milijuna potvrda.