Osnovne informacije o prijevremenim izborima za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina Foto: K

Osnovne informacije o prijevremenim izborima za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 9. ožujka 2023. raspisani su prijevremeni izbori za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Prijevremeni izbori će se održati u nedjelju, 16. travnja 2023.

Pozivaju se birači koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo na prijevremenim izborima da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača te da provjere točnost podataka u registru birača.

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača mogu se podnositi do srijede 5. travnja 2023. godine u Upravnom odjelu za opću upravu Varaždinske županije - Vodotoranj, S. Vraza 4 (V. kat).

O zakonitoj pripremi i provedbi prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina izravno brine Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina, sa sjedištem u Varaždinu, Franjevački trg 5, tel. 042/402-536, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Priopćenju Gradskog izbornog povjerenstva od 16. ožujka 2023. Godine, objavljeno na web stranici Grada Varaždina (link: https://varazdin.hr/upload/2023/03/priopcenje_gip-a_-_izborne_radnje_64141a185f1ff.pdf) navodi se da su Obvezatne upute DIP-a objavljene na mrežnoj stranici www.izbori.hr .

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 17. ožujka 2023., preuzeti s navedene mrežne stranice DIP-a.

Od 17. do 30. ožujka 2023. birači, kao ovlašteni predlagatelji kandidacijske liste grupe birača, mogu prikupljati potpise za predlaganje kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća, a dužni su prikupiti najmanje 600 potpisa.

Od 17. do 30. ožujka 2023. ovjeravat će se očitovanja o prihvaćanju kandidature svakog kandidata na listi. Očitovanje o prihvaćanju kandidature svakog kandidata na listi može se ovjeriti kod javnog bilježnika ili kod Gradskog izbornog povjerenstva prema rasporedu dežurstva objavljenog na mrežnoj stranici: https://varazdin.hr/prijevremeni-izbori-izbor-clanova-gradskog-vijeca-2023/).

Prijedlozi kandidacijskih lista na prijevremenim izborima moraju prispjeti nadležnom Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Varaždina najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, dakle najkasnije do 30. ožujka 2023. do 24:00 sata.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina sastavit će te u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Grada objaviti sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za prijevremene izbore i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 1. travnja 2023. do 24:00 sata.

Od dana objave zbirne liste, započinje izborna promidžba za sve izborne sudionike - podnositelje kandidacijskih listi i traje zaključno do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 14. travnja 2023. do 24:00 sata.

Ostale detaljne i potpune obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora objavljuju se na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr .