Oslobođeni Kalmeta i još petorica, među kojima i bivši direktor Zagorje Tehnobetona

Varaždinske vijesti | 19.9.2019. u 20:26h | Objavljeno u Aktualno

Naglašavajući da ga nije teretio niti jedan od 97 svjedoka, izuzev indirektno Josip Sapunar, zagrebački Županijski sud zaključio je da bivši ministar prometa i nekadašnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nije organizirao skupinu radi izvlačenje novca iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Uz Kalmetu, optužbe je oslobođeno još petero okrivljenih, među kojima i bivši direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić, dok su trojica okrivljenih proglašena krivima.

Zbog toga što su podigli i podijelili višemilijunske iznose uplaćene na račun Remorkera, nepravomoćno su proglašeni krivima nekadašnji državni tajnik i član upravi Hrvatskih autocesta Milivoj Mikulić, koji je osuđen na tri godine zatvora, zatim bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban, koji je osuđen na dvije godine, kao i nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele, koji je osuđen na tri i pol godine zatvora. Potonji su osuđeni i za preprodaju nekretnina u Istri, a svima se oduzima nezakonito stečena imovinska korist.

Uz Bunića, nakon dvije godine suđenja, optužbe u slučaju HAC – Remorker oslobođeni su i Sandro Vukelić, Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević te Zdravko Livaković. Odvjetnik potonjeg Nediljko Ivančević u završnom je govoru istaknuo kako mu je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ponudio da će odmah pustiti Livakovića, ukoliko sve prizna i tereti Kalmetu, odnosno kaže kako je novac išao za obranu generala Ante Gotovine.