Osipanje HSS-a u Malom i Velikom Bukovcu, kneginečki HSS-ovci prelaze u HSS Braće Radić

Varaždinske vijesti | 19.2.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić, predsjednici općinskih organizacija HSS-a te još više desetaka dosadašnjih članova tih dviju organizacija, napuštaju Hrvatsku seljačku stranku.

Uz načelnika Vrbanića stranku napušta i njegov zamjenik u Općini Veliki Bukovec, Kristijan Matas, te po četiri vijećnika u oba Općinska vijeća. Svi će do kraja mandata svoje dužnosti u izvršnoj i predstavničkoj vlasti obavljati kao nezavisni načelnici odnosno vijećnici.

Pojašnjavajući razloge ovakve odluke velikog broja dosadašnjih članova HSS-a, Darko Marković, koji je ujedno član Županijske skupštine Varaždinske županije te donedavni predsjednik Županijske organizacije HSS-a, naglasio je da politika aktualnog vodstva stranke, predvođena Krešom Beljakom, već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva u ovim organizacijama.

– Nažalost, pod vodstvom aktualnog predsjednika HSS već odavno nije stranka koja se bori za pravo svake osobe na bolji život, ravnopravnost, demokraciju, pravo za jednake uvjete u obrazovanju. Sve ovo za što smo se nekada kao stranka svi zajedno zalagali sada je zamijenila samovolja jedne osobe. Nažalost, HSS pod tim vodstvom više jednostavno nije stranka zbog čega sam se ja osobno, ali i brojne moje stranačke kolege, uključio u njen rad. Kao stranka više se uopće ne bavimo „malim čovjekom”, pitanjima kako pomoći poljoprivredu i poljoprivrednika, kako pomoći gospodarstvu, kako stvoriti nova radna mjesta, kako pomoći mladim obiteljima. Sve se svodi na verbalne obračune pojedinaca u Saboru bez konstruktivnih prijedloga – pojasnio je Marković dodajući da se ovakav način rada reflektirao i na Županijsku organizaciju HSS-a Varaždinske županije u kojoj je dio članova odanih Beljaku prenio sličan način rada i obračuna s neistomišljenicima.

hss_markovic.JPG

– U takvim okolnostima bilo kakav rad unutar HSS-a, a u interesu naših birača i sugrađana, postao je nemoguć. Moj kolega Vrbanić i ja, kao i više desetaka sada već bivših članova stranke, ostat ćemo zauvijek u srcu HSS-ovci, ali zbog brojne podrške sugrađana koju imamo u Malom i Velikom Bukovcu daljnji politički put nastavljamo kao nezavisni kandidati. To je naša zajednička odluka, a pojedine informacije da razmišljamo o prelasku u neku drugu stranku apsolutno su netočne – završio je Marković.

S njime se u ocjeni slaže i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić koji ističe kako su brojni članovi već dulje vrijeme iskazivali nezadovoljstvo politikom stranke, ali i odnosima unutar nje koje su degradirani iz dana u dan.

– Ovo više nije stranka u koju smo se učlanili prije više desetaka godina i kroz koju smo radili u interesu naših sredina. Upravo zbog velike podrške koju imamo u naše dvije sredine, i da ne iznevjerimo njihovo povjerenje, ovo je korak na koji smo se odlučili i koji smo morali napraviti – rekao je Vrbanić dodajući da su obje općine, i Mali i Veliki Bukovec, od formiranja općina u devedesetim godinama do današnjih dana bile veliko uporište i baza Hrvatske seljačke stranke.

hss_vrbanic.JPG

– HSS je u ovih više od dvadeset godina dao većinu načelnika i načelnica u Velikom i Malom Bukovcu. Na ovaj način taj dio političkog života u ovim krajevima završava, a nama preostaje da i dalje, kao i dosada, radimo i nastupamo prvenstveno u interesu naših sumještana – zaključio je Vrbanić.

Kneginečki HSS-ovci prelaze u HSS Braće Radić

Općinski odbor Hrvatske seljačke stranke Gornji Kneginec jednoglasno je donio odluku o prelasku svih članova odbora, predsjednika ogranaka, zamjenika općinskog načelnika (Robert Duranec) i vijećnika Općinskog vijeća (Mihael Magdić, Igor Lukinec) u HSS Braće Radić, pod čijim će imenom i izaći na lokalne izbore, a kako napominju, istu odluku sprovest će još nekoliko gradskih i općinskih organizacija HSS-a Varaždinske županije.

- Donošenje takve odluke posljedica je neshvatljivog i brutalnog isključenja iz stranke županijskog vijećnika dr.sc. Zvonimira Sabatija, kao i suspenzije županijskog predsjednika HSS-a Darka Markovića sa svih stranačkih funkcija uz opomenu pred isključenje izdanu od strane Kreše Beljaka, koji je svojim nerazumijevanjem izvorne politike HSS-a, protustatutarnim i protuzakonitim postupanjem doslovce razbio sve vrijednosti HSS-a, a to su demokracija, tolerancija, povjerenje i poštenje - kažu bivši kneginečki HSS-ovci.

- Neprimjereno ponašanje Beljaka u javnosti i faraonske metode upravljanja strankom te način na koji se u mjesecu srpnju 2020. godine ustoličio ponovno za predsjednika stranke, a uz pomoć samo četvrtine legitimnih delegata skupštine, pokazatelj je da je trenutna središnjica HSS-a u Zagrebu izgubila dodir sa stvarnošću, međuljudskim odnosima i lokalnim organizacijama HSS-a na terenu. Krešo Beljak svojim je postupanjem, zajedno sa svojim istomišljenicima, sveo HSS kao nekad relevantnu političku stranku na razinu fluktuirajuće frakcije s rejtingom podrške birača ispod mizernih 1%, daleko ispod razine statističke pogreške. Zar su za ovakav rezultat odgovorne lokalne organizacije HSS-a? - priopćili su.

- Da bahatosti Beljaka nema kraja, svjedočili smo 20. siječnja 2021. godine kad je osobno na sjednici županijskog odbora, lokalnog dužnosnika HSS-a doslovce istjerao van iz prostorija stranke u Varaždinu, a nemili dogadaj ponovio se i tjedan dana kasnije u režiji njegovog „koordinatora i ovlaštenika“ Ivice Banekovića. Ovakve nedemokratske metode kojima se služe gore navedeni akteri, dokaz su nemoći istih da nametnu svoje jednoumlje lokalnim organizacijama HSS-a, čime se narušavaju temelji demokracije i ne poštuju članovi i osnivači HSS-a te vrijednosti i načela braće Radić na kojima je najstarija hrvatska stranka uspješno egzistirala čak više od jednog stoljeća - dodali su.

hss_kneginec.jpg

- Svoj politički put nastaviti ćemo u HSS-u Braće Radić na onim političkim temeljima koji su doslovno zabranjeni u današnjim ostacima ostataka HSS-a, a koji su bili i ostali jasno artikulirani kroz slogan „Vjera u Boga i seljačka sloga - stoji u priopćenju koje potpisuje povjerenik HSS-a Braće Radić za Varaždinsku županiju Robert Đuranec.