Osim gradske jezgre strane filmaše najviše zanimaju stare fasade, Drava i "twilight" zona Varteksa

MGA | 12.10.2022. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin danas su posjetila trojica filmskih "location managera" koji su specijalizirani za pronalaženje najboljih mogućih lokacija za snimanje filmova, serija i reklama. Filmaši dolaze iz Velike Britanije, Njemačke i Kanade, a njihova imena su Markus Bensch, Harriet Lawrence i John Rakich koji je ujedno predsjednik svjetske udruge location managera.

U Gradskoj su vijećnici razgovarali s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, direktoricom varaždinskog Turističkog ureda Jelenom Toth, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Lanom Velimirović Vukalović, direktorom županijskog Turističkog ureda Goranom Mališem i drugima. Njihov dolazak u Varaždin organizirao je Filmski ured Varaždin, kojim upravlja Pučko otvoreno učilište. U suradnji s Gradom Varaždinom i Turističkom zajednicom organiziran je njihov posjet najatraktivnijim lokacijama u gradu, ali i na području županije, a koje bi filmašima mogle biti zanimljive kao potencijalne lokacije tj. kulise za snimanje budućih sadržaja.

- Grad Varaždin su posjetila trojica location managera filmske industrije koji su odlučujući faktor za odabir lokacija pri snimanju filmova. Mi smo promovirali naš Filmski ured Varaždin koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu. Zajedno s našom Turističkom zajednicom Grada i Županije predstavili smo im naše potencijale. Mislim da smo napravili dobar posao, a hoće li se oni odlučiti za Varaždin, to će oni odlučiti. U svakom slučaju imat će nas u svojoj bazi i ako se pojave scenariji, za koje bi im Varaždin ili okolica odgovarali, oni će sigurno doći u Varaždin - poručio je gradonačelnik Bosilj.

Nakon susreta, za posjetitelje iz filmske industrije organiziran je obilazak grada i okolice uz turističke vodiče, a s poviješću Varaždina upoznao ih je i upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Vladimir Huzjan.

- Jako ih zanima rijeka Drava, ali i Varteks kao potencijalna "twilight zone" za snimanje takvih filmova. Pokazat ćemo im sve što ih zanima - rekao ja gradonačelnik.

John Rakich rekao je da je grad prekrasan i da definitivno ima potencijala za snimanje filmova. 

- Na svakom koraku možeš vidjeti nešto drugo i sve to možemo predstaviti producentima i režiserima. Velika je stvar da smo naišli na otvorene predstavnike lokalne uprave. Mi najčešće ne znamo što tražimo dok to ne vidimo. Na nama je više da zapamtimo sve što smo vidjeli i kad netko nešto traži, da im znamo reći gdje toga ima. Što više vidimo, to je bolje za nas, da možemo biti advokat za vas - pojasnio je location manager iz Kanade čiji su korijeni iz Hrvatske pa govori i hrvatski jezik.

Ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović ističe da Filmski ured u Varaždinu postoji već četiri godine.

- Aktivirali smo ga kako bismo zainteresirali ljude iz fimske industrije za snimanja na prostoru grada. Razvijamo kontakte s lokalnim producentima, režiserima, onima koji se bave video i glazbenim produkcijama, ali i s obrtnicima, frizerima i sličnim zanimanjima, kako bismo ih mogli aktivirati u slučaju da nam dođe neka filmska produkcija, a što se nadamo da će se dogoditi. Filmska industrija ne generira samo nove filmske sadržaje nego i zapošljavanje na lokalnoj razini, ali i razvoj turizma. Pogledamo li što se dogodilo Dubrovniku, iako nama nije želja tako ogroman priljev turista nego održivi, kako bi grad bio očuvan, ali želja nam je privući ljude u naše krajeve i da to potakne i razvoj gospodarstva. Filmski ured je ovdje pomoć u logistici svima koji nešto ovdje snimaju - rekla je ravnateljica dodajući da ljudi iz filmske industrije nisu u Varaždin došli samoinicijativno.

- Ovoga smo puta mi povukli inicijativu, zahvaljujući Zagreb filmu i Zagrebačkom filmskom uredu koji su im predložili dolazak i na našu lokaciju. Oni su na proputovanju kroz cijelu Hrvatsku te idu u Rijeku, Split i Dubrovnik, tako da je Varaždin najmanji grad na njihovu putu i mislim da nam je čast da su nas odlučili posjetiti jer je riječ o location managerima koji su radili na nekim od velikih filmskih projekata - rekla je dodavši da ih je prije sastanka već provela malo po gradu i da su bili oduševljeni, ponajviše zonom Varteksa.

- Najviše ih zanimaju starije, zapuštenije zgrade zbog specifičnosti, ali cijela ih je jezgra oduševila. Dogovaramo da ih provedemo i po lokacijama izvan grada, također žele vidjeti rijeku Dravu. Njihovim je dolaskom Varaždin stavljen na svjetsku kartu potencijalnih filmskih lokacija - naglasila je ravnateljica POU-a, a direktorica varaždinskog TZ-a Jelena Toth također je naglasila koliku bi ulogu za razvoj turizma imalo snimanje filma u Varaždinu.

- Filmska industrija može puno donijeti varaždinskom turizmu. Svaki grad koji bude destinacija snimanja filma može imati brojne koristi. Osim same promocije destinacije, dolazak filmske produkcije utječe i na zapošljavanje u destinaciji jer prilikom snimanja na daljim lokacijama 90% ekipe je lokalno stanovništvo. Zato nam je drago da smo ih ugostili i pokazali su veliki interes. Priznali su da o nama nisu puno znali ali kroz prezentaciju smo im približili atraktivne lokacije te ih žele vidjeti uživo. Čuli smo da ih zanimaju i derutne fasade, jer je to odlično za snimanje filmova, ali i Stari grad i poseban interes imaju za Dravu - rekla je Toth.

Markus Bensch kao location manager radio je na filmovima ‘Bourne Supremacy’, ‘Bridge of Spies’, ‘Enemy at the Gates’, zatim Harriet Lawrence, radio je na filmovima ‘My Cousin Rachel’, ‘The Death of Stalin’, ‘The Hole’, a John Rakich na filmovima ‘American Gods’, ‘Pixels’, ‘Hemlock Grove’ i ‘Shadowhunters’.