Optužnice, procesi i presude (ne)smetaju (2): Posavec: Izlazim na izbore zbog građana!

| 10.11.2021. u 21:06h | Objavljeno u Aktualno

Iako ne dvoji da će protiv njega USKOK ipak podignuti optužnicu, Posavec sada javno negira počinjenje kaznenih djela za koja se sumnjiči i daje, čini se, suvisla objašnjenja. A to će, nedvojbeno, dodatno učvrstiti podršku koju ima, tako da bi na izvanrednim izborima bilo veliko iznenađenje sve osim njegove pobjede

-Drage moje Međimurke i Međimurci, svih vas 9.000 članova grupe koji zajedno sa mnom dijelite ljubav prema našem Međimurju. VELIKO VAM HVALA na podršci i brojnim riječima potpore koju mi pružate! Ta podrška je potvrda ispravnog smjera kojim smo zajedno gradili i razvijali naše Međimurje. Međutim, to je, prije svega, obaveza da zajedno i nastavimo, poručio je večeras Matija Posavec, donedavni međimurski župan, koji će, unatoč istrazi USKOK-a, izaći na izvanredne izbore za župana Međimurske županije 28. studenog, koji su raspisani nakon što je dao ostavku na mjesto međimurskog župana kako bi mogao izaći iz pritvora u kojem se kratko našao zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te trgovanja utjecajem.

kampanja_05_2021.jpg

Svoju odluku o sudjelovanju u izbornoj utrci dugogodišnji će međimurski župan – koji je u ponedjeljak prekinuo svoju dvomjesečnu šutnju tvrdnjom da je njegovo privođenje bila posljedica želje „političke eliminacije prije svibanjskih izbora uoči kojih je međimurski HDZ vodio izuzetno prljavu kampanju i već osudio izjavom da ukoliko i pobijedim, bit će novi izbori“ - službeno će objaviti sutra u podne, zadnjeg dana predaje kandidatura za prijevremene izbore na kojima će imati tri protukandidata. Među njim neće biti predstavnika dviju najvećih političkih stranaka, HDZ-a i SDP-a, budući da će potonji podržati kandidatkinju Reformista, dok su prvi danas izjavili da neće sudjelovati u izbornoj utrci u kojoj će biti i osumnjičenik za kaznena djela.

I sam se, kako priznaje Posavec, pitao je li nakon svega ispravo se kandidati, ali na to se odlučio zbog tisuće poruka podrške koje je dobio telefonom i u javnom prostoru, a naročito putem grupe podrške na Facebooku koja ima skoro 9000 članova, što je veliki broj u odnosu na broj birača u najmanjoj našoj županiji. Upravo zbog toga ne dvoji da će do sutra u ponoć, a vrlo vjerojatno i puno prije, prikupiti dovoljno potpisa za kandidaturu,  to tim više što protekla dva mjeseca - tijekom kojih je šutio kako ne bi remetio istragu koja ide kraju - nije dobio ni riječ osude od građana. Takva podrška, kako naglašava, obvezuje i to mora razumjeti svaki političar, bez obzira što mu se stavlja na teret.

-U proteklih dva mjeseca nije bilo ni lako ni ugodno, no za svakoga tko se bavi politikom ili bilo kakvim javnim poslom jedini poslodavac su građani, oni koji biraju i odlučuju. Upravo zbog te potpore, zbog vas, zbog podrške koju svakodnevno dobivam u neposrednim kontaktima, porukama, društvenim mrežama i sl. proizlazi moja obaveza da se kandidiram, poručio je na FB stranici Podrška županu Matija Posavec, koji ne poriče da na izbore izlazi s teretom istrage, ali kaznena djela ne priznaje, već priznaje okolnosti, odnosno činjenice.

Matija_Posavec_Facebook-0-0.jpg

A, kako objašnjava, jedna od nedvojbenih činjenica je da je deset dana prije redovnih izbora u njegov ured došao član upravnog vijeća međimurske Županijske uprave za ceste sa svojih 10.000 kuna za kampanju, koji je istog dana položen na stranački račun. Stoga to, kako naglašava, nije bilo mito za ponovno imenovanje dugogodišnjeg člana u spomenuto upravno vijeće jer ništa nije tražio zauzvrat, a ako je takav način primitka donacije mimo propisa, sasvim sigurno nije kazneno djelo, već eventualno  prekršaj koji ne zaslužuje „tretman“ kakvom je bio izložen i zbog zapošljavanja dviju djelatnica.

Iako ne dvoji da će protiv njega USKOK ipak podignuti optužnicu, Posavec sada javno negira počinjenje kaznenih djela za koja se sumnjiči i daje, čini se, suvisla objašnjenja. A to će, nedvojbeno, dodatno učvrstiti podršku koju ima, tako da bi na izvanrednim izborima bilo veliko iznenađenje sve osim njegove pobjede.

To tim više jer postoji niz primjera u kojima kandidatima na našim lokalnim izborima nisu zasmetale ne samo istrage, nego ni optužnice ni sudski postupci. Štoviše, čak ni pravomoćne presude nakon okončanja postupaka koje je protiv njih pokrenuo USKOK. Tako je, primjerice, Dubravko Bilić prije dvije godine, usred mandata ludbreškoga gradonačelnika, osuđen je na pet mjeseci uvjetne kazne jer je svojedobno kao  ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka neosnovano dobio 14.500 kuna naknade za odvojeni život, a ove je godine premoćno osvojio novi mandat za gradonačelnika Ludbrega, i to još nakon što se upravo zbog presude povukao iz SDP-a.

No, ima i drugih, puno zanimljivijih primjera koji zorno govore o tome koliko  (nam) optužnice, procesi i presude (ne)smetaju, kako na izborima, tako i nakon njih…

aem_logo.jpg

Serijal tekstova “Optužnice, procesi i presude (ne)smetaju" napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama