OPTUŽNICE IZ SRBIJE "Prešutnim se pristupom neće ništa riješiti"

MGA, MP | 29.8.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Postupak će se obaviti u našoj odsutnosti i donijet će se presuda kako njima odgovara i mi smo time obilježeni do kraja života - kaže o optužnicama iz Srbije jedan od četvorice optuženih hrvatskih ratnih pilota 64-godišnji Danijel Borović koji s obitelji živi u Gornjem Knegincu.

Legendarni hrvatski pilot Danijel Borović jedan je od četiri časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) protiv kojih je u Srbiji podignuta optužnica za ratne zločine počinjene u Oluji 1995. godine. Umirovljeni časnik HRZ-a, koji živi u Gornjem Knegincu, zasad je jedini od četvorice optuženih pilota koji o ovoj mučnoj situaciji javno progovara te smatra da treba nešto poduzeti.

- Smatram da se prešutnim pristupom ništa neće riješiti. Postupak će se obaviti u našoj odsutnosti i donijet će se presuda kako njima odgovara i mi smo time obilježeni do kraja života - govori Borović smirenim tonom.

Ograničeno kretanje

Da se u Srbiji nešto sprema Borović je saznao još u ožujku ove godine kad je dobio informaciju da Srbija preko Interpola provjerava njegovu adresu. Tada mu je savjetovano da ne putuje izvan Hrvatske, a još od preleta ’92. godine ne prelazi granicu Srbije i BiH. U svibnju je u srpskim medijima prvi puta objavljeno da se protiv hrvatskih pilota diže optužnica koja je, nakon odbijenih žalbi, i potvrđena, a vijest o tome je objavljena u subotu, 20. kolovoza. Nakon toga beogradski mediji pišu kako bi optužnice uskoro mogle biti podignute i protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića te generala Pavla Miljavca.

Apelacijski sud u Beogradu zasad je potvrdio optužnice kojima se četiri časnika HRZ-a Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulju (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tj. da su 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili raketiranje kolone izbjeglica na teritoriju BiH, na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece i 24 ranjenih.

O tom je slučaju, kaže Borović, prvi puta čuo 2010. godine, također iz medija. Tijekom Domovinskog rata, pa tako ni tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja, ističe, nije nikada prelazio granicu s BiH.

Jasne upute i pravni savjeti

U petak je u Banskim dvorima s hrvatskim pilotima održan sastanak na kojem su sudjelovali ministar branitelja Tomo Medved te ministar pravosuđa Ivan Malenica. Medved je naglasio da će hrvatska Vlada i nadležne institucije iskoristiti sve mehanizme na raspolaganju da učinkovito zaštite svoje pilote. Kazao je da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te provodi radnje protivne vladavini prava. Poručio je hrvatskim pilotima da se mogu osjećati sigurno. Ministar obrane Mario Banožić istog je dana izjavio da će hrvatski piloti dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji te pravne savjete kako bi izbjegli neugodne situacije, primjerice na granicama, istaknuvši da država neće dopustiti da im se išta loše dogodi...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...