Opet problemi: Odgođene prijave za sufinanciranje energetske obnove kuća Foto: ilustracija

Opet problemi: Odgođene prijave za sufinanciranje energetske obnove kuća

Varaždinske vijesti | 14.10.2021. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je danas, 14. listopada, od 9 sati trebalo početi zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav e-Prijave nije bio dostupan.

Priopćili su to iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodavši da se ispričavaju svim zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ta situacija prouzročila.

- Zaduženi tim informatičara i programera intenzivno radi na uklanjanju svih programskih i infrastrukturnih barijera uslijed kojih je došlo do poteškoća u radu sustava ePrijave. Zaprimanje prijava na Javni poziv se privremeno odgađa te ćemo o novom datumu zaprimanja obavijestiti javnost u najkraćem mogućem roku. Svi građani zainteresirani za ovaj poziv dobit će novu priliku prijaviti svoje projekte za sufinanciranje - priopćili su iz Fonda.

Podsjetimo, i prošle godine mnogi su se građani žalili na nedostupnost stranice Fonda u vrijeme podnošenja prijava za sufinanciranje.

>> FIJASKO S mnogih strana čuju se kritike na jutrošnje online prijave za energetsku obnovu kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je trebao krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, međutim, došlo je do tehničkih problema pa građani ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi na navedeni poziv, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava.

Razlog za to je bio pad servera, kako pojašnjavaju iz tvrtke Fleksbit, zadužene za razvoj i održavanje sustava ePrijave. Direktor tvrtke Tomislav Gligora se ispričao građanima i Fondu kao naručitelju.

- Odgovornost je isključivo na nama kao tvrtki. Prethodno smo radili stres testove i nije bilo naznaka nikakvih problema, no nažalost ovakve situacije su moguće. Količina prijava nije uvijek nužno u korelaciji s tehničkim opterećenjem sustava, već za to postoje različiti tehnički razlozi. Naši tehničari od prvog trenutka analiziraju zašto je došlo do problema i rade na prijedlogu tehničkih unaprjeđenja sustava kako bismo u najkraćem roku omogućili da sustav nesmetano funkcionira - rekao je Gligora.

Najavio je da kroz par dana očekuje detaljnu analizu ove situacije, nakon čega će biti napravljeni i potrebni zahvati na sustavu.

Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu se također ispričala svim zainteresiranim građanima, istaknuvši kako je Fond s tehničke strane osigurao sve preduvjete za nesmetan rad sustava.

- Moramo priznati kako nismo očekivali poteškoće u njegovom funkcioniranju. Nažalost, do njih je došlo i u tom smo trenu reagirali što smo brže mogli i odgodili zaprimanje prijava. Znamo da su građani u postupak prijave uložili svoj trud i vrijeme, pa nam je doista žao što već danas nisu mogli predati svoje zahtjeve - rekla je Rajčić.

- Međutim, ističem kako je riječ isključivo o odgodi. Čim se osiguraju tehnički uvjeti za realizaciju poziva javno ćemo i na vrijeme putem medija i putem naše službene stranice najaviti novi datum zaprimanja prijava - najavila je, ističući kako će svi građani dobiti jednaku priliku za prijavu za sufinanciranje.