Općina Martijanec: Investicije i projekti u općini broje se u milijunskim iznosima Foto: Općina Martijanec

Općina Martijanec: Investicije i projekti u općini broje se u milijunskim iznosima

Varaždinske vijesti | 19.9.2019. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno

U prvoj polovici ove godine u Općini Martijanec investicije i projekti u provedbi broje se u milijunskim iznosima, istaknuo je načelnik Dražen Levak na sjednici Općinskog vijeća u srijedu.

Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu načelnika u prvoj polovici godine. Načelnik Levak je izdvojio potpisivanje ugovora za izgradnju prvog općinskog dječjeg vrtića u Martijancu vrijednog 9,3 milijuna kuna, pri čemu je nešto manje od 7,5 milijuna kuna osigurala Vlada iz Programa ruralnog razvoja, dok ostatak ide iz općinskog proračuna. Završena je 2. faza rekonstrukcije javne rasvjete, projekt vrijedan 425.297,86 kuna, s 240.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja. Sklopljen je ugovor o 3. fazi uređenja nerazvrstane ceste Slanje – Stari vrh vrijednosti 616.460,10 kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je 380.000 kuna.

-  Usmjereni smo na stvaranje uvjeta za prijave na raspisane natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava s ciljem da se skromna sredstva Općine Martijanec što više uvećaju s izvanproračunskim sredstvima EU fondova i resornih ministarstava, odnosno intencija je da se investicijski zahvati na području općine što je moguće više vrše najprije po prethodnim prijavama na objavljene natječaje, a tek ako to nije moguće direktnim investiranjem iz Proračuna Općine Martijanec – naglasio je načelnik Levak koji je u izvješću podsjetio i na posjet potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara Općini Martijanec s obilaskom završetka druge dionice rekonstrukcije ceste Slanje - Stari vrh, kao i da je u lipnju Ministarstvo kulture donijelo rješenje da Hrvatska tradicija slavljenja sv. Martina biskupa ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a Općina Martijanec je među baštinicima te tradicije.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Martijanca bio je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Iz njega je vidljivo da prihodi od poreza u prvoj polovici ove godine iznose 2.771.196,56 kuna i veći su za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Načelnik je pojasnio da je rast sredstava na toj poziciji posljedica porezna reforma aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Na sjednici je jednoglasno donijeta odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Martijanec. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Martijanec Nagradu Općine primit će Mladen Namjesnik iz Križovljana za ostvarene rezultate u području gospodarstva, a Plaketu s brončanim znakom Branko Huzjak iz Martijanca za doprinos u području sporta. OPG Namjesnik Mladen jedan je od najvećih proizvođača meda u Hrvatskoj, s više od 50 nagrada na natjecanjima i ocjenjivanjima meda. Branko Huzjak je bivši igrač i predsjednik Nogometnog kluba Dinamo 01 Vrbanovec te i dalje aktivan član kluba.

Jednoglasno je donijeta i odluka o novčanom nagrađivanju učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Martijanec koji su školsku godinu završili s prosječnom ocjenom 5,00, kao i učenika koji su svake školske godine od 1. do 8. razreda ostvarili prosječnu ocjenu 5,00.

Na sjednici Općinskog vijeća donijet je i zaključak o upućivanju zahtjeva Općini Sveti Ilija za donošenje odluke o povjeravanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Martijanec, kako bi se koncesija na razdoblje od godinu dana dodijelila temeljem postojećeg ugovora koji je Općina Sveti Ilija sklopila s Dimnjačarstvom Valjak iz Črešnjeva.

martijanec_vijece_4_2.JPG