Opća bolnica Varaždin: U pripremi za liječenje povećanog broja zaraženih koronavirusom Foto: OB Varaždin

Opća bolnica Varaždin: U pripremi za liječenje povećanog broja zaraženih koronavirusom

OB Varaždin | 17.3.2020. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je ministar zdravstva Vili Beroš najavio, zdravstveni sustav će u narednom razdoblju epidemije i u razvoju epidemiološke situacije po pitanju zaraze koronavirusom imati ključnu ulogu.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., naglasio je kako je jako bitno na vrijeme pripremiti bolnički sustav jer se očekuje da će u trenutku vrhunca epidemije biti pojačano opterećen.

– Ovdje je najvažnije zaštititi visokorizičnu populaciju, te zdravstveno osoblje koje radi s bolesnicima. Na tragu toga, a sukladno Odluci Ministarstva zdravstva o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i njihovih radnika, i mi smo u Općoj bolnici Varaždin napravili pripremne radnje podižući nivo pripreme za samu epidemiju i liječenje povećanog broja bolesnika zaraženih koronavirusom na viši nivo – rekao je ravnatelj Kudelić naglasivši kako OBV prelazi na tzv. „hladni“ program.

– Budući da se u sklopu OBV nalaze dvije službe za liječenje kroničnih bolesnika – Služba za liječenje kroničnih bolesnika i palijativnu skrb Novi Marof i Služba za liječenje plućnih bolesti i TBC Klenovnik, u kojima se liječe pacijenti koji su iznimno rizična populacija u slučaju zaraze korona virusom, u tim službama s današnjim danom u potpunosti gasimo polikliničko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Dakle na tim lokacijama zatvaraju se specijalističke ambulante, neće se provoditi ambulantna fizikalna terapija i drugi dijagnostičko terapijski postupci, kako ne bi došlo do širenja zaraze upravo među visokorizičnom populacijom – ističe ravnatelj Opće bolnice.

Na lokaciji u Varaždinu posao je reorganiziran na način da se polikliničko konzilijarna zdravstvena zaštita također svodi na minimum.

– Prelazimo samo na zbrinjavanje hitnih bolesnika. Zbrinjavat ćemo isključivo one bolesnike koji zahtijevaju hitnu i neodgodivu zdravstvenu skrb, na jednaki način kao i do sada. Naši djelatnici dobili su zadatak kontaktirati ponaosob svakog naručenog pacijenta, kako bi točno provjerili da li se određena pretraga ili pregled mogu privremeno odgoditi, a sve u interesu očuvanja njihovog zdravlja kao i zdravlja bolesnika koji leže u bolnici te u konačnici našeg zdravstvenog osoblja – objasnio je Kudelić osvrnuvši se i na primjer Italije u kojoj se pokazalo da je zdravstveni sustav jedan od ključnih faktora u regulaciji brzine širenja zaraze koronavirusom.

– Molimo sve naše pacijente za strpljenje i razumijevanje te da shvate da ovo što sada radimo, jest s ciljem zaštite njih samih. Te pretrage i pregledi nisu otkazani, već odgođeni, a kada se stvore uvjeti, pacijenti će biti redom pozivani i obrađeni. Apeliramo da pacijenti ne dolaze u bolnicu samoinicijativno ako imaju povišenu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti. Vrlo je važno i ključno da prije svega kontaktiraju obiteljskog liječnika, odnosno epidemiologa koji će odrediti potrebu testiranja na koronavirus. Mi u OB Varaždin ne radimo trijažu takvih pacijenata jer postoji vrlo velika opasnost zaraze svih onih ostalih hitnih pacijenata koji se u datom trenutku zateknu u određenoj ordinaciji, odnosno čekaonici. Vrlo je važno da takvi pacijenti dođu u bolnicu u točno, s njihovim obiteljskim liječnikom unaprijed dogovoreno vrijeme i mjesto kako bi se bez čekanja i ugrožavanja drugih bolesnika i osoblja na najsigurniji i najbrži način mogli obraditi – poručio je Nenad Kudelić.

Što se tiče same mobilizacije zdravstvenog sustava, napravljene su određene predradnje kako bi se pripremili za svaki scenarij.

– Sukladno odluci Ministarstva zdravstva o mjerama mobilizacije provodimo racionalizaciju  zdravstvenog kadra. Primjerice trenutno se s obzirom na ukidanje hladnog pogona smanjuje broj djelatnika na pojedinim radilištima dok se pojačava na drugima a sve sa ciljem izbjegavanja potencijalnog prenošenja zaraze sa zdravstvenih djelatnika na bolesnike. Dio kadra „čuvamo“ od potencijalne zaraze kao funkcionalnu rezervu. U slučaju nekontroliranog dolaska zaražene osobe u bolnicu postoji velika opasnost izbacivanja iz pogona velikog broja zdravstvenih djelatnika koji u tom slučaju moraju u izolaciju. Stoga smo dogovorili načine na koje će zdravstveni djelatnici raditi u određenim intervalima, kako bi imali funkcionalnu rezervu za slučaj da se takvo nešto dogodi – pojasnio je Kudelić.

Voditeljica bolničkog Odjela za infektologiju Elizabeta Dvorski, dr. med., spec. infektolog, osvrnula se na zdravstveno stanje zaraženih koronavirusom u varaždinskoj bolnici, naglasivši kako su svi u dobrom stanju bez teških kliničkih slika. Istaknula je i kako se u krugu bolnice podiže šator za pacijente koje treba testirati.

– Dosad smo imali 50-ak testiranih osoba, a broj se iz dana u dan povećava pa smo se odlučili na ovu mjeru, da nam se olakša uzimanje uzoraka te da se smanji ulazak i oblačenje osoblja u zaštitnu opremu. Grupirali smo osobe kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom u dva vremenska termina i to ćemo iskoordinirati s epidemiolozima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji će procijeniti ima li određena osoba kriterije da se testira. Mora biti u pitanju simptomatska infekcija i nekakav kontakt ili dolazak iz zemalja sa zaraženim osobama ili jasni kontakt s osobom pod sumnjom ili dokazano zaraženom – objasnila je Dvorski podsjetivši da osobe koje sumnjanju na zarazu ne dolaze same u bolnicu ili liječničku ordinaciju, već da se telefonski jave svom liječniku.

– Osobe se telefonski javljaju svom liječniku obiteljske medicine, opišu svoju kliničku sliku te epidemiološku situaciju i na temelju toga liječnik procjenjuje treba li osoba ići na testiranje. Ako se radi o terminu koji je nakon radnog vremena liječnika, onda se mogu javiti epidemiologu na dežurni telefon. Prema naputku Ministarstva zdravstva uskoro očekujemo od Doma zdravlja formiranje posebno izdvojene ordinacije za pregled bolesnika na zaraženost od koronavirusa koja će raditi 0-24h. U tu ordinaciju javljati će se pacijenti sa sumnjom na zaraženost koronavirusom i po potrebi upućivati u bolnicu. Kad takva osoba ulazi u bolnički krug, odmah na ulazu može vidjeti ploču sa svim potrebnim detaljima a put kojim se treba kretati označen je žutim strelicama na kolniku. Žute strelice će ih odvesti do šatora za testiranje. Sam se šator nalazi na stražnjem ulazu zgrade interne, gdje će ih dočekati osobe i jedan po jedan će se testirati. Ponovno napominjemo da osobe sa sumnjom na infekciju korona virusom, nikako samoinicijativno ne dolaze u bolnicu, termin testiranja svakako mora biti unaprijed dogovoren sa liječnikom obiteljske medicine – rekla je Dvorski dodavši kako se, ovisno o kliničkoj slici, rezultati testiranja čekaju u bolnici ili kod kuće u izolaciji.

Galerija slika