Opća bolnica Varaždin: Održani Dani otvorenih vrata EU projekata Foto: OB Varaždin

Opća bolnica Varaždin: Održani Dani otvorenih vrata EU projekata

M.N./Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

U predvorju zgrade internističko-pedijatrijskog paviljona Opće bolnice Varaždin u četvrtak, 16. svibnja, predstavljeni su europski projekti u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata“ pod nazivom „Ciljevi i promicanje horizontalnih politika EU projekata Opće bolnice Varaždin“.

Opća bolnica Varaždin provodi sedam projekata koji se financiraju EU sredstvima. Projekti „Izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“, „Uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ i „Izgradnje spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“ sufinanciraju se bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 8 – Socijalno uključivanje i zdravlje. Četiri projekta energetske obnove zgrada „Energetska obnova zgrade psihijatrije Opće bolnice Varaždin“, „Energetska obnova zgrade poliklinike“ i „Energetska obnova zgrade mikrobiologije i rentgena“ u Varaždinu te „Energetska obnova zgrade paviljon, ležaona i laboratorij Opće bolnice Varaždin“ u Klenovniku sufinanciraju se bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.
Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da su fondovi Europske unije pružili priliku napraviti ono što je godinama planirano, ali nije se pronašao adekvatan izvor financiranja. Dodao je da na ovom predstavljanju EU projekata naglasak nije u građevinskom dijelu ili opremanju, već ovi projekti podrazumijevaju i promicanje horizontalnih politika.

– Europska unija potiče promicanje horizontalnih tema, kroz projekte financirane EU sredstvima te stoga veliki projekti o kojima su naši sugrađani čuli jako puno ne podrazumijevaju samo izgradnju i nabavku opreme, nego i suradnju s civilnim udrugama te edukacije naših djelatnika, kako bi se promovirale osnovne vrijednosti Europske unije, koje bi u konačnici trebale donijeti poboljšanje zdravstvene skrbi za naše pacijente – rekao je ravnatelj Kudelić.

U ime osnivača, Varaždinske županije, govorio je zamjenik župana Robert Vugrin, koji je naglasio da EU projekti daju dobru financijsku polugu bez koje ne bi bilo toliko projekta.

– Trenutno je u zdravstvu pokrenuto projekata vrijednih 535 milijuna kuna, a vlastita sredstva su između 11 i 14 posto. Da nema fondova Europske unije imali bi 90 posto manje projekata – kazao je Vugrin te dodao da se velik naglasak stavlja na osjetljive skupine odnosno osobe s invaliditetom.

– Ako infrastrukturno nisu prilagođene zgrade, ti ljudi nisu u mogućnosti samostalno koristiti te usluge. U tijeku su ili već realizirani infrastrukturni projekti na domovima zdravlja, pristupne rampe, podizne platforme, liftovi, mogućnost ulaska u objekte kroz senzorna vrata. Sve te stvari u značajnoj mjeri omogućavaju ljudima s invaliditetom samostalno korištenje zdravstvenih usluga. Ako znamo da na području Varaždinske županije imamo preko 18.000 registriranih osoba s invaliditetom tada je jasno koliko je važno omogućiti njihovu što veću samostalnost – zaključio je zamjenik župana koji je zahvalio civilnim udrugama na suradnji kako bi se upravo na temelju njihovih iskustava u projekte ugradila rješenja za kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu uslugu.

Na danima otvorenih vrata prisustvovale su udruge civilnog društva iz područja zdravstva i to: Društvo distrofičara, invalida cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Društvo multipleskleroze Varaždinske županije, Klub laringektomiranih Varaždinske županije, Invalidsko društvo ''ILCO'' Varaždin, Mammae klub Varaždin, Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća ''KAJ SAD''? i Udruga savjetovališta ''Uz tebe sam'' kao i Udruga umirovljenika zdravstva Varaždin.

Tom prilikom je predstavljen i koncept umrežavanja udruga civilnog društva sa Općom bolnicom Varaždin u sklopu Službe za projekte i fondove EU, putem web mjesta napravljenog za informiranje, pitanja i sugestije članova udruga prema Bolnici, kao i njihovu međusobnu suradnju.