Okončana rasprava o prijedlogu oporbe za smjenu ministrice Divjak, glasovanje u petak Foto: Ilustracija/Facebook Blaženka Divjak

Okončana rasprava o prijedlogu oporbe za smjenu ministrice Divjak, glasovanje u petak

vv | 16.1.2020. u 07:32h | Objavljeno u Aktualno

Više od šest sati trajala je u Hrvatskom saboru sinoćnja, kasna rasprava o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Blaženki Divjak, ministrici znanosti i obrazovanja u Vladi RH. Budući da je rasprava počela oko 21 sat i okončana u 3.02 sata, kada u sabornici nisu bili ni svi od 31 zastupnika koji je podnio prijedlog, predsjedavajući sjednicom potpredsjednik Sabora Milijan Brkić najavio je da će se glasovati „kad se za to steknu uvjeti“.

-Sakrili ste ovu raspravu od očiju građana kako ne bi gledali sramotu u obrazovnom sustavu. Izbacili ste sustavnu edukaciju nastavnika, vrednovanje i ocjenjivanje, rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić i zaključio da obrazovna reforma zapravo ne postoji, dok je škola za život uvedena nasilno i nepripremljeno, zbog čega su učitelji ogorčeni, a rezultat svega bio je štrajk tijekom kojeg je „Divjak samo glumila da joj je stalo do učitelja, a prvom prilikom je izabrala da ostane u svojoj fotelji", dok su „učitelji štrajkom pokazali da ljudi nisu roba i da ih ne možete kupiti kao što možete kupiti većinu u Saboru“.

Milorad Batinić, saborski zastupnik HNS-a i ivanečki gradonačelnik, rekao je da prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministrici Divjak neće proći jer je „uvjeren da nitko od koalicijskih partnera neće nasjesti na jeftinu politikantsku igru SDP-a", dok je Divjak ukazala da je od svih točaka u prijedlogu za njezino razrješenje jedino točna prva u kojoj stoji da je izabrana za ministricom sa zadatkom da provede reformu u obrazovanju.

-Izgubili smo sedam, osam sati na raspravu koja je nebitna. Učitelji imaju veće plaće, učenici i roditelji su zadovoljni i podržavaju reformu. Molim vas da u petak glasate svojim razumom, koji govori da ministrica ima odlične rezultate u reformi", poručio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, naglašavajući da Divjak jer odlično radi posao i zato je Vlada podržava.

Podsjetivši da je Vlada odbila zahtjev oporbe za smjenu ministrice, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da će se ustrajati na reformi obrazovanja koja je ključna za hrvatsko društvo, a i EK je pozitivno ocjenjuje.

- U četiri godine mandata proračun Ministarstva obrazovanja povećan je za 35 posto na 18,6 milijardi kuna. Iskorak je to bez presedana… Od 2016. plaće do listopada u obrazovanju će porasti 23,5 posto. Ipak se štrajkalo, dok ovdje u sabornici sjede oni koji su dizali ruke za smanjenje plaća nastavnicima, a sada daju prijedlog za sjenu, ukazao je Plenković, koji je u odgovorima na replike, uz ostalo, uputio pozdrav Marijanu Kostanjevcu, načelniku Vinice, nakon što je saborski zastupnik Anđelko Stričak ukazao da u Varaždinsku županiju dolazi 60 milijuna kuna samo za dva centar kompetentnosti, a tu su i druga ulaganja.