Oficirima JNA, Popovu i Davidoviću, sud obustavio izvršenja kazni zatvora

Napisao/la: -

Dvojici oficira JNA, Berislavu Popovu i Vladimiru Davidoviću, Županijski sud u Varaždinu – Centar za izvršavanje kazne zatvora ovih je dana obustavio izvršenja kazni zatvora koje su im izrečene presudom Okružnog suda u Varaždinu u ožujku 1993. godine te potvrđene presudom Vrhovnog suda RH 1994. godine budući da je protiv njih obnovljen kazneni postupak.

Trifunović preminuo

Presudama su Vlado Trifunović, bivši general-major JNA i zapovjednik Varaždinskog korpusa, Popov, koji je bio komandant vojarne Kalnički partizani, i Davidović, koji je bio komandat vojarne Jalkovečke žrtve, proglašeni krivima zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u rujnu 1991. godine u Varaždinu. Odnosno, jer su u razdoblju od 15. do 22. rujna naređivali potčinjenima nasumična borbena djelovanja po civilnim objektima i civilima u gradu i obližnjim naseljima Nedeljanec i Nova Ves.

Posljedica izvršenih napada bilo je smrtno stradavanje jedne osobe, teško tjelesno ozljeđivanje druge osobe i uništenje ili oštećenje imovine u velikim razmjerima, a što nije bilo opravdano vojnim potrebama. Trifunović i Popov osuđeni su na petnaestogodišnje zatvorske kazne, a Davidović na desetogodiš- nju zatvorsku kaznu.

Da nije preminuo početkom ove godine, i Trifunoviću bi se obustavilo izvršenje kazne zatvora jer je i protiv njega obnovljen kazneni postupak. U obrazloženjima rješenja Županijskog suda u Varaždinu navodi se kako je tadašnji sudac izvršenja temeljem naloga za izvršenje kazne zatvora po navedenoj pravomoćnoj presudi, krajem ožujka 1994. godine izdao naredu za raspisivanje tjeralice za Popovom i Davidovićem radi izvršenja kazne zatvora zato jer nisu bili dostupni sudu.

Međutim, tjeralica nije realizirana te osuđenici nisu nastupili na izdržavanje kazne zatvora. Povodom njihovih zahtjeva, u kolovozu 2013. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu donijelo je rješenje, koje je u listopadu iste godine postalo pravomoćno, kojim je dopuštena obnova kaznenog postupka.

Stoga je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, određeno da se prekida postupak izvršenja pravomoćne presude. Upravo su iskazi Radimira Čačića i Stjepana Mesića bili odlučujući prilikom donošenja rješenja o obnovi kaznenog postupka protiv njih.

Čačić je, između ostalog, kazao kako nije postojala namjera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu te da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok je Mesić naveo kako Trifunović nije naredio borbena djelovanja nasumice po civilima i civilnim objektima te je odbijao naredbe za vojnim djelovanjem po Varaždinu.

Obnovljen se kazneni postupak, podsjetimo, vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.

- Budući da su se promijenili propisi te za ratne zlo- čine mogu suditi samo posebni sudski odjeli u županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, mi smo se proglasili kao stvarno i mjesno nenadležni te je spis proslijeđen u Zagreb - podsjetio je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Lažno svjedočili

Čedomil Cesarec, koji je u vrijeme Varaždinskih dana rata bio predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin, ističe da je sve o toj temi te o obnovljenom kaznenom postupku rekao lani prilikom 25. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina.

- Agresor u borbama protiv građana Varaždina nije birao sredstva. Na ulicama su ubijali i ranjavali prolaznike, onemogućavali da se ranjenima pruži pomoć te su ranjavali i medicinsko osoblje, a varaždinska bolnica s njezine južne strane, okrenute prema kasarni Jalkovečke žrtve bila je kontinuirano pod paljbom agresora. Nije bilo niti jednog nepropucanog prozora, a na više mjesta bio je probijen i zid bolnice. Da nije bilo besprijekorno provedenih obrambenih priprema, evakuacije bolesnika, prilagođene organizacije rada u bolnici novonastalim uvjetima suprotnim Ženevskoj konvenciji, posljedice bi bile tragične. Evo to je činila tzv. JNA pod komandom ljudi čija imena neću spominjati, a koji se predstavljaju “miroljupcima” i dobrotvorima tako da im je čak i naše pravosuđe omogućilo obnovu postupka, a naši “mirotvorci” obilno lažno svjedočili iako sa stvarnim događajima često nisu imali nikakve veze - ponovio je Cesarec.

Također ističe kako Trifunović 22. rujna 1991. godine nije dobrovoljno predao vojarnu Kriznom štabu.

- Korpus je na predaju bio prisiljen zbog vojne nadmoći varaždinskih obrambenih snaga i to nakon što je poraženo 80 posto njegovog vojnog potencijala.

Stvarni događaji na terenu demantiraju iskrivljene medijske objave kako je do predaje došlo kao posljedica pregovora, dobrohotnosti neprijatelja ili slučajnosti - poručio je nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin

Zašto nisu izručeni Hrvatskoj?

Glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu pojaš- njava da osuđenici godinama nisu mogli biti izručeni RH budući da su državljani Srbije. - U ovom slučaju Europski uhidbeni nalog ne vrijedi budući da se on odnosi samo na zemlje članice EU, što Srbija nije, pa vrijede opća pravila. Odnosno, države u pravilu ne izručuju svoje državljane - naveo je Pavlic.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.