Odvjetništvo podignulo optužnicu protiv direktora TPV-a Josipa Boraka

| 9.10.2017. u 15:28h | Objavljeno u Aktualno

Zbog počinjenja kaznenog djela subvencijske prijevare, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 35-godišnjeg Josipa Boraka i Poljoprivredne zadruge Cestica.

Premda se u priopćenju ODO-a ne navode imena, ističe se kako se 35-godišnjaka tereti da u razdoblju od prosinca 2007. do rujna 2010. kao upravitelj poljoprivredne zadruge, nakon što je nadležno ministarstvo temeljem sklopljenog ugovora o sufinanciranju uplatilo zadruzi 500.000 kuna kao strogo namjenska sredstva državne potpore za projekt izgradnje i opremanja proizvodnog pogona za preradu mlijeka, nije u cijelosti utrošio novac za predviđenu namjenu.

- Više od 190.000 kuna iskoristio je za davanje pozajmice drugoj pravnoj osobi i plaćanje drugih troškova zadruge - priopćilo je ODO.

Kaznenu prijavu protiv Boraka je, podsjetimo, varaždinska policija podnijela lani u veljači, a direktor Tehnološkog parka Varaždin tada je u priopćenju naveo da je "kao upravitelj PZ Cestica ušao u projekt izgradnje mljekare te je prema natječaju Ministarstva poljoprivrede stekao pravo na potporu u iznosu od 500.000 kn".

- Sva sredstva su potrošena u svrhu projekta, što je potvrdilo i nadležno ministarstvo svojim dopisom od 2014. godine - ukazao je lani Borak te svoj navod potkrijepio i dopisom varaždinske područne jedinice Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede iz 2014. u kojem se navodi da je ispunio ugovorene obveze.

Podnijetu je kaznenu prijavu pripisao prijevremenim lokalnim izborima koji su se lani održali u općini Cestica te je istaknuo da će svoju nevinost dokazati na sudu.

mljekara babinec 4

Kako smo danas doznali od glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darka  Galića, optužnica protiv Boraka još nije potvrđena, odnosno još nije postala pravomoćna te o njenoj osnovanosti tek treba odlučiti optužno vijeće. Ono optužnicu može potvrditi, vratiti na dopunu Odvjetništvu ili pak odbaciti.

Borak nam je u telefonskom razgovoru kratko izjavio kako je očekivao da će optužnica protiv njega biti podignuta, no vjeruje kako neće biti potvrđena. Na naše pitanje hoće li ponuditi ostavku na mjesto direktora TPV-a nije dao konkretan odgovor.

- Pričekajmo da vidimo hoće li optužnica biti potvrđena - poručio je Borak.