Odvjetnik Petrić o integralnoj nagodbi: U nju su uključene firme koje će samo pobrati novce i nestati

| 15.7.2020. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Odvjetnik Hrvoje Petrić i pravnik Ivan Obadić ispred udruge "Varaždin bez smeća" održali su danas konferenciju za medije na varaždinskom Korzu kako bi, kako ističu, apelirali na savjest gradskih vijećnika koji će u petak na najavljenoj online sjednici Gradskog vijeća odlučivati o ključnim odlukama za Grad Varaždin. Među glavnim prijedlozima odluka je zaduživanje Grada izdavanjem municipalnih obveznica te davanje suglasnosti za integralnu nagodbu dugogodišnjih sudskih sporova vezano za sanaciju bala u Brezju i kupovinu POS zemljišta, kao i davanje prethodne suglasnosti za prodaju dionica Termoplina.

Odvjetnik Petrić u prvi plan, kao najveći izvor potencijalne štete za Grad Varaždin, ističe integralnu nagodbu za koju kaže da je nezakonita, ali i potencijalno novi izvor sudskih postupaka, te da se javnim novcem želi pogodovati gradskom vijećniku i poduzetniku Davoru Patafti.

- Od najave integralnog rješenja naglašavamo njegovu štetnost za Grad Varaždin. U ožujku smo podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u i uvjerili smo se da USKOK na Trgovačkom sudu u Varaždinu provodi izvide na temelju te prijave. Svi vijećnici Gradskog vijeća, koji će sudjelovati u petak na sjednici, moraju biti svjesni za što dižu ruke i kakve su moguće posljedice njihovih odluka - poručuje Petrić iznoseći pritom informaciju da će prijenos sjednice Gradskog vijeća pratiti i u Državnom odvjetništvu. 

- Sve što će se događati u petak treba promatrati u svjetlu dovršetka kaznenih djela iz 2008. i 2009. godine te izbjegavanja zatvorskih kazni koje čekaju Ivana Čehoka i Davora Pataftu.

Integralnom nagodbom se pokušavaju sanirati ništetni tj. nevaljani pravni poslovi što je pravno nemoguće. Svi involvirani u te poslove to dobro znaju i Vrhovni sud je rekao da stranke svojim dogovorom ne mogu dati valjanost pravnim poslovima koji nisu valjani. Sve ovo što će se napraviti nema nikakvu pravnu snagu, to će poslužiti samo kao osnova da se izvuku novci i da se Grad ponovno dovede u situaciju u kakvoj je bio 2011. godine. A kad će se stvari morati spašavati, moći će se tužiti samo nekakve nepostojeće firme, jer ako pogledate nagodbu, u nju su uključene stranke tj. firme u likvidaciji ili predstečajnoj nagodbi. To su firme koje će pobrati novce i nestati i nikakva sudska presuda više neće moći Gradu nadoknaditi štetu. To će naši junaci učiniti - iznio je Petrić pokazujući rukom na Gradsku vijećnicu dodajući da je iz sadržaja vidljivo da Čehok i Patafta samo love zadnji vlak,  prije nego što im istekne mandat, i prije donošenja pravomoćne presude Vrhovnog suda.

Za pravnika Ivana Obadića među spornim elementima je to što se sjednica neće održati uživo nego online, ali i to što o ovako važnim odlukama prethodno nije provedena javna rasprava.

- Način sazivanja ove sjednice je izrugivanje demokracije i transparentnosti. Sjednica je sazvana tek tjedan dana ranije, a glavni materijali su objavljeni na stranicama Grada tek jučer i prekjučer. To je u suprotnosti s poslovnikom koji određuje da se svi materijali u pravilu dostavljaju svim vijećnicima deset dana prije održavanja sjednice. Odluke koje će se donijeti u petak su ključne za Grad Varaždin i njima će se odrediti financijski položaj Grada za idućih desetak godina. Donošenje takvih odluka bez šire javne rasprave i argumenata, koji su trebali biti predočeni barem mjesec dana ranije, je nedopustivo - kaže Obadić koji zaključuje da su stoga odluke donesene iza zatvorenih vratiju i skriveno od očiju javnosti.

Također upozorava da Poslovnik Gradskog vijeća ne predviđa mogućnost održavanja online sjednice, a da je uputa Ministarstva, na koju se poziva Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća, bespredmetna i nije u skladu s trenutnim odlukama Stožera civilne zaštite RH.

- Ako se mogu održavati svadbe sa stotinu uzvanika, zašto se ne bi održala i sjednica s 25 vijećnika, kao što će se održati sutra u Ivancu - pita se Obadić koji smatra da se time onemogućuje osnovni preduvjet demokracije, a to je neposredno raspravljanje.

- Bez argumentirane rasprave uživo, na neposredan način, želi se progurati niz štetnih i nezakonitih odluka za naš Grad. Najštetnije je to da, kad se jednog dana potvrdi da je sjednica održana na nezakonit način, da će odluke pasti i time će se ponovno otvoriti klupko novih i zamršeih pravnih sporova - smatra Obadić te je uputio pitanje gradonačelniku Čehoku, njegovu zamjeniku Zlatanu Avaru i Damiru Habijanu, predsjedniku Gradskog vijeća.

- Čega se bojite i zašto se skrivate od javnosti? Zašto ne želite provesti široku i argumentiranu javnu raspravu prije donošenja ovih odluka? Njihov će odgovor biti "da nema vremana", a isto se govorilo i 2008. godine., a svi znamo kako se na netransparentan, i, rekao bih, politički nasilan način sklopio ugovor čije posljedice i danas imamo. Nemojmo dozvoliti da se u petak dogodi ista situacija - poručuju predstavnici udruge VBS.

Označeno u
Galerija slika