"Odvjetnica grada dobila milijun kuna za nagodbu koju uopće nije dostavila sudu, a dostavljen je i pogrešan obračun kamata!"

Varaždinske vijesti | 14.7.2023. u 09:59h | Objavljeno u Aktualno

Priopećnje za medije poslao je Kluba vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka, kojeg prenosimo u cijelosti:

Odvjetnica Brlečić, ujedno i članica „famoznoga“ Bosiljevoga Projektnoga tima za rješavanje bala, dobila je od grada oko 130.000 eura nagrade za uspješnu nagodbu s tvrtkama bivšeg vijećnika Patafte.

Ta nagodba je toliko uspješna da je grad platio 1.400.000 eura više zemljište od integralne nagodbe koju je usvojilo Vijeće 2020. godine a ujedno je prodao svoja zemljišta koja su javno dobro bez natječaja, skinuo naknadno status javnoga dobra na nezakonit način, oko čega je u nadzoru nadležno Ministarstvo utvrdilo povredu četiriju zakona.

Odvjetnica Brlečić je također uvjeravala više puta vijećnike kako grad loše stoji u postupcima oko zemljišta, ali odlično stoji oko ništetnosti ugovora za bale iz 2008., koji je cijenom od 137 eura/tona daleko jeftiniji i povoljniji od Bosiljevoga rješenja za 289 eura/tona.

Koliko se može vjerovati procjenama odvjetnice o pravnom položaju i izgledima grada možemo vidjeti iz pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda koji je presudio da je Ugovor iz 2008. zakonit premda će po njenim riječima grad gotovo sigurno dobiti taj spor.

Međutim, prema presudi prvostupanjskoga i drugostupanjskoga suda vezanoj uz pravo grada da naplati kamate na plaćeni avans, vidljivo je da grad Varaždin, dakle Bosilj i odvjetnica Brlečić nisu sudu dostavili Ugovor o nagodbi i da su dali pogrešan obračun kamata, zbog čega je sud odbio tužbu grada za isplatu kamata!

Štoviše, kako je vidljivo iz obrazloženja, sam grad, dakle Bosilj i Brlečić su u raspravi istaknuli da će priložiti nagodbu, međutim to nisu učinili. Sud izričito tvrdi da je obračun kamata pogrešan!

Nevjerojatno je da Bosilj i Brlečić ne mogu sudu dostaviti ispravan obračun kamata i da sudu ne dostavljaju dokument koji su sami spomenuli na ročištu te da je sud, što je potvrdio i drugostupanjski sud, zbog toga odbio zahtjev grada i grad je na taj način izgubio mogućnost dobiti presudu na 9 milijuna kuna jer je teret dokazivanja bio na strani grada.

Stoga pitamo, hoće li grad zatražiti da odvjetnica vrati milijun kuna, hoće li se istražiti tko je odgovoran za pogrešan obračun kamata i za nedostavljanje nagodbe sudu?

Napominjemo da je, pri obrazlaganju svrhe nagodbe za zemljišta, izričito bilo rečeno da je to preduvjet za rješavanje bala, a sada ispada da se ta nagodba nije sudu ni dostavila?!

Milijun kuna nagrade, izvan uobičajenih novaca koje odvjetnica dobiva po ugovoru s gradom, a radi i za gradske tvrtke, uz gubitak spora za ništetnost i očite propuste, ogroman je iznos o kojem građani Varaždina na svojim poslovima mogu samo sanjati.

Stoga tražimo odgovornost za šlamperaj i nesposobnost da se pošalje točan obračun kamata i da se ne dostavi nagodba sudu.

U prilogu je i dio presude koji potvrđuje sve što smo naveli, piše u priopćenju Kluba vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka, kojeg potpisuje  predsjednik Kluba vijećnika Mario Lešina