Održana završna konferencija projekta "Zaposli – Educiraj – Pomozi II" Foto: Varaždinska županija

Održana završna konferencija projekta "Zaposli – Educiraj – Pomozi II"

Varaždinske vijesti | 27.6.2022. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

U Skupštinskoj dvorani županijske palače danas je u organizaciji Društva Crvenog križa Varaždinske županije održana završna konferencija projekta "Zaposli – Educiraj – Pomozi II".

Projekt ZEP II financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a provodilo ga je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s partnerima: HZZ Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

ZEP_II_27062022_2.jpg

- Izuzetna mi je čast zahvaliti Crvenom križu i svima koji su poticali ovaj projekt, jer je stvarno dobrodošao nama ženama srednje dobi koje se teže možemo zaposliti. Ne samo da smo svakoga mjeseca dobile plaću, da nam je "išao" staž, nego se osjećaš korisno i vrijedno jer pomažeš osobama u potrebi. Korisnicima smo pomagali u svim situacijama, kod nabave lijekova, odlaska u trgovinu i čišćenja, a najviše smo vrijeme provodili u druženju. Zahvaljujem i na tome što smo tijekom projekta dobile mogućnost edukacije zahvaljujući čemu je nekoliko kolegica dobilo posao za stalno. Potrebe su velike i nadam se da će se projekt nastaviti – rekla je gerontodomaćica Božena Mesek.

ZEP_II_27062022_5.jpg

U sklopu projekta bila je zaposlena 31 žena te je pružena pomoć u svakodnevnom životu za 215 krajnjih korisnika koji uključuju osobe starije od 65 godina i osobe koje se iz nekog razloga ne mogu samostalno brinuti o sebi.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli provesti i drugu fazu projekta putem kojeg smo na poslovima gerontodomaćice zaposlili 31 ženu koje su brinule o korisnicima iz gotovo svih krajeva naše županije. Svaka žena imala je priliku brinuti za šest korisnika, pri čemu je najviše zaposlenih gerontodomaćica, njih šest, bilo na području Općine Sračinec, dok je na području manjih općina bila po jedna gerontodomaćica. Korist od projekta je bila dvostruka. Gospođe koje spadaju u grupu teže zapošljivih osoba, imaju više od 50 godina i srednju stručnu spremu, na ovaj su način dobile priliku zaposliti se, biti korisne zajednici, prije svega osobama iznad 65 godina života i osobama koje ne mogu brinuti za sebe zbog različitih zdravstvenih teškoća – rekla je Rahela Blažević, predsjednica Zajednice udruga Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

ZEP_II_27062022_6.jpg

Završnoj konferenciji prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

ZEP_II_27062022_3.jpg

- Projekt "Zaposli – educiraj – pomozi" postaje dio sustava socijalne skrbi. Osim osnovnog cilja projekta, a to je unapređenje položaja žena na tržištu rada i zaštita prava žena, projektom je istovremeno omogućena proaktivnija provedba socijalne usluge pomoći u kući. Ta je usluga kao oblik izvaninstitucionalne skrbi naročito važna, jer se njome starijim i nemoćnim osobama omogućuje da ne budu segregirane, nego ostaju u svojoj kući i susjedstvu te ne osjećaju izoliranost, što su glavni razlozi zbog kojih se mnogi od njih teže odlučuju na odlazak u dom – rekla je Božić.

Sandra Vidaček v.d. ravnateljice Društva Crvenog križa Varaždinske županije istaknula da se projekt ZEP II provodio na području tri grada i sedam općina te su gerontodomaćice svojom požrtvovnošću i ljudskošću olakšale svakodnevnicu krajnjih korisnika.

ZEP_II_27062022_4.jpg

- Ovim putem željela bih zahvaliti svim sudionicima projekta, partnerima i gerontodomaćicama na njihovoj uključenosti u pripremi i provođenju projekta, a posebno zahvaljujem gerontodomaćicama na njihovoj empatiji, požrtvovnosti, ljudskosti i na vremenu koje su provele s korisnicima te im na taj način olakšale svakodnevicu. Osim što su brinule o drugima, i formalno su se educirale za operaterku na računalu čime smo osnažili i unaprijedili njihov radni potencijal, a samim time im je olakšan i svakodnevni život – rekla je Vidaček te je najavila nastavak treće faze projekta u drugoj polovici ove godine.

Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, rekao je kako je riječ o projektu nemjerljive vrijednosti.

ZEP_II_27062022_7.jpg

- Nešto slično već smo radili u Općini Sračinec prije 15 godina, kroz gerontodomaćice, preko javnih radova. Možemo govoriti koliko je to značilo ljudima. Stvarno im je bilo najpotrebnije da netko dođe kod njih, da sjedne i porazgovara. Čistilo se, pralo, vrtovi su se čak obrađivali, ništa im nije bilo teško. Moram napomenuti i da su žene koje su bile uključene u projekt, kad je imao stanku, i dalje obilazile stare i nemoćne. Veseli me da će projekt dobiti nastavak – zaključio je Novoselec.

Završnoj konferenciji prisustvovala je i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

ZEP_II_27062022_8.jpg

ZEP_II_27062022_1.jpg