KODE 2018. Foto: Martin Novosel

Održana prva Konferencija o dobroj energiji u palači Herzer

| 20.11.2018. u 19:38h | Objavljeno u Aktualno

U palači Herzer danas je održana Konferenciju o dobroj energiji - KODE 2018., prvu stručna konferenciju posvećenu značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti koju je u suradnji s Gradom Varaždinom organizirao Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

- Za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, energetsk učinkovitost je izuzetno važna. Mi smo preuzeli obveze i kao građani i kao javne institucije jer imamo potrebe za energetskom obnovom naših zgrada. Do 1987 godine su uglavnom građene sve kuće i većina javnih objekata i tada se nije razmišljalo da je energija skupa i da je treba štedjeti. Mi smo osigurali sredstva iz EU u iznosu 2,3 miljarde kuna za projekte do vrijednosti 5 milijardi kuna u sljedeće tri godine - rekao je Štromar.

Uz izlaganja velikog broja stručnjaka iz ovog područja, zainteresirani su mogli saznati korisne informacije o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a sama izlaganja bazirala su se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj. Na panelu je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je prezentirao gradske projekte energetske učinkovitosti i obrazložio iskustva partnerstva s privatnim tvrtkama iz energetskog sektora. Također, na panelu su bili predstavljeni i primjeri dobre prakse o tome kako primijeniti mjere energetske efikasnosti.

- Nadamo se da je ovo početak jedne konferencije koju ćemo, nadam se i želim, imati svake godine. Ona će uvijek govoriti o dobroj energiji, ponekad o obnovljivim izvorima energije, ponekad o energetskoj učinkovitosti, ponekad o nekim drugim načinima korištenje energije, ali želja nam je da kao gradska tvrtka imamo jednu konferenciju koja će biti, nadomjestak onog sajma o obnovljivim izvorima energije - rekao je Alen Kišić, direktor Centra.

- Sinergija je po meni ključan pojam kad je riječ o obnovljivim izvorima energije. Sami, ni Vlada, ni Fond, ni županije, ni gradonačelnici, ne mogu ništa učiniti bez pomoći poduzetnika, Europskih fondova, sustava obrazovanja i znanosti. To je ona sinergija koja nam je potrebna želimo li stvarno biti učinkoviti u korištenju obnovljivih izvora energije. Grad Varaždin je rano počeo, čak i prvi u Hrvatskoj, s ovakvim sinergijskim pristupom. Naša agencija koju danas uspješno vodi g. Kišić, bila je prva takva agencija u Hrvatskoj. Uz to smo osnovali i REU, Regionalnu energetsku agenciju, zajedno s Koprivnicom. Već tada smo znali da su obnovljivi izvori energije sigurno dio gospodarstva koje će se najbrže razvijati. Varaždinski Solvis koji se otvorio 2008. godine je i prva takva tvornica na ovim prostorima - rekao je Čehok.

20181120_094658.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci