Odobrena relaksacija mjera: "Naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju" Foto: Pixabay/ilustracija

Odobrena relaksacija mjera: "Naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju"

Varaždinske vijesti | 16.12.2023. u 16:57h | Objavljeno u Aktualno

Na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca, Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

Premijer Andrej Plenković tim je povodom predstavio važnu odluku za hrvatske svinjogojce vezanu uz mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge.

- Zahvaljujući našem planu i gotovo potpunom smirivanju epidemije, na temelju našega izviješća i prijedloga Europske komisije u jednom posebnom odboru koji se bavi biljem, životinjama, hranom i stočnom hranom, donesena je odluka o relaksaciji mjera, što znači da ćemo tzv. regionalizacijom i novim zoniranjem onoga što je bilo pod mjerama ograničenja, biti u mogućnosti da naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju na svojim gospodarstvima - istaknuo je premijer.

Meso životinja s tog područja, dodao je, a radi se o Vukovarsko-srijemskoj županiji, dijelu Brodsko-posavske i Osječko baranjske županije, moći će se stavljati na tržište u Hrvatskoj.

Odluka će biti objavljena i stupiti na snagu idućega tjedna.

Kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržale Europska komisija i države članice.

- O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

- Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska, te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda. Posebice ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije - napomenuli su.

- Ovo je veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija. Čestitamo i zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge - naglasili su iz ministarstva.

- Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe - poručili su za kraj.

Dodajmo da je 13. prosinca na snagu stupila i Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

- U Naredbi je određena obveza subjekata da kontinuirano dojavljuju brojno stanje svinja koje drže na objektima. Također, svi subjekti koji drže svinje, a nisu dojavili brojno stanje svinja od mjeseca srpnja 2023. godine, dužni su u roku od 10 dana od stupanja na snagu ove Naredbe odnosno do 23. prosinca 2023. godine prijaviti brojno stanje svinja na svojim objektima. Svi subjekti koji drže svinje dužni su prijavljivati premještanje svinja i obvezno svaku promjenu brojnog stanja (uginuće, prasenje, premještanje, klanje na vlastitom objektu i dr.). Dojava se radi samostalnim unosom u VetIs aplikaciju, putem ovlaštene veterinarske organizacije ili putem djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u roku od 3 dana od nastale promjene - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Na objektima na kojima se drži 5 i više rasplodnih svinja ili više od 50 svinja ukupno uz minimalne biosigurnosne mjere, propisane Naredbom o provedbi i financiranju mjera sprječavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području RH i ovom Naredbom, moraju imati plan biosigurnosti koji mora obuhvaćati barem:

- određivanje "čistih" i "prljavih" područja za osoblje ovisno o tipu objekta
- određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objekt
- postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu
- pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje
- ciljani periodični program informiranja osoblja objekta
- određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu
- postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi
- interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera.