Odluku o rastu plaća ukidanjem prireza Vlada prebacila na lokalne jedinice. Što o svemu kažu načelnici općina?

VV | 29.5.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Kao mjere za povećanje plaća Vlada je najavila ukidanje prireza i smanjenje mirovinskih doprinosa. I dok će od potonjeg koristi imati i građani s manjim plaćama, od ukidanja prireza profitirat će jedino oni s većim plaćama, i to samo ukoliko im gradovi i općine, u kojima žive, ne povećaju porez na dohodak. Upravo ta se mogućnost, izmjena poreza na dohodak, planira predati u ruke lokalnim jedinicama potičući, kako kažu u Vladi, “njihovu konkurentnost”.

Premijer Andrej Plenković pojasnio je neke detalje najavljene porezne reforme ističući "da se poreznom reformom ništa ne otima lokalnim jedinicama i velikim gradovima, kako neki tvrde". Bit reforme je omogućiti rast plaća, pogotovo onima s najmanjim plaćama, naglasio je. Kao što je već najavljeno, Ministarstvo financija priprema porezne izmjene prema kojima bi se ukinuo prirez, a jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) dobile bi mogućnost da same odrede visinu poreza na dohodak. Ukoliko smatraju da ne mogu funkcionirati bez prireza, taj manjak mogu nadoknaditi povećanjem poreza na dohodak, ističe premijer. U istom je paketu najavljeno i smanjenje mirovinskih doprinosa za određeni broj građana do određenih primanja, a umanjeni dio će im u mirovinski fond uplaćivati država.

- Drugih prostora nemamo, osim da poslodavci povećaju plaće - kaže Plenković. Iako u Vladi ističu da su porezne izmjene prvenstveno namijenjene rastu najmanjih plaća, ukidanjem prireza zapravo će jedino profitirati oni s većim plaćama. Zbog relativno visokog osobnog odbitka i dodatnih olakšica za djecu, tek svaki treći zaposleni ima dovoljno visoku bruto plaću za plaćanje prireza. Oni s najmanjim plaćama koristi će imati jedino od druge mjere koja se odnosi na smanjenje mirovinskog doprinosa za I. stup, čiji će dio uplaćivati država. Postojeći mirovinski sustav, temeljen na generacijskoj solidarnosti, već je sada neodrživ jer se iz doprinosa zaposlenih jedva pokriva dvije trećine sadašnjih mirovina, a ostalo uplaćuje država. Stoga će ova mjera samo još povećati njegovu neodrživost tj. pretvoriti mirovine u svojevrsnu socijalnu pomoć, kako neki s pravom opisuju.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti, zajedno s komentarima načelnika pojedinih općina Varaždinske županije i osvrtom prof. dr. sc. Ruže Brčić, s FOI-ja, o najavljenoj poreznoj reformi tj. ukidanju prireza i drugim promjenama u poreznom sustavu.