Odluka Parkova: Nedjeljama ne radi Caffe bar "Aleja" zbog slobodnog dana radnicima

Varaždinske vijesti | 22.11.2019. u 09:19h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka Parkova odlučila je nedjeljama zatvoriti vrata svog Caffe baraAleja” u Ulici Ratimira Hercega. Iako je Aleja, na lokaciji preko puta varaždinskog groblja, nedjeljom bilježila odličan promet, tvrtka je prednost dala pravima svojih radnika na slobodnu nedjelju.

- Ljudi trebaju imati pravo na dan za obitelj, a od pamtivjeka je taj dan nedjelja. U jednom smo trenutku svi pokleknuli i nedjelja je izgubila taj status, postala je jednaka drugim danima u tjednu, radna za većinu radnika u uslužnom sektoru. Konobari i trgovci u potrošačkoj su kulturi najlošije prošli. Hvala Bogu pa se obitelj polagano vraća na mjesto koje zaslužuje, temelja društva. I mi su Parkovima smo odlučili dati svoj prilog povratku nedjelje kao dana posvećenog obitelji i zatvorili kafić - pojasnio je odluku poduzeća Alen Runac, direktor Parkova.

Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić istaknuo je da prema ekonomskim istraživanjima, rad nedjeljom ne donosi nešto posebno ekonomskoj aktivnosti.

- Rad cijele dane u subotu i nedjelju nije imao nikakve efekte na ekonomskoj i trgovačkoj strani, ali je imao negativne efekte na sociološkoj, ljudskoj strani i utjecaju na obitelj, upozorio je Jurčić na prošlogodišnjoj Konferenciji o društvenim aspektima slobodne nedjelje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Parkovi su se priklonili ovom mišljenju pa, kaže direktor Runac, nisu trebali ni odvagnuti ekonomsku dobit i vrijednost dana za obitelj, nego su zatvorili vrata Caffe bara Aleja. Radnici u baru pozdravili su ovu odluku tvrtke, a Alen Runac poziva i ostale ugostitelje i trgovce da omoguće svojim radnicima slobodnu nedjelju za druženje s obitelji.