"Odluka o uvođenju Covid potvrda u škole je nepotrebna, to neće pridonijeti stabilizaciji epidemiloške situacije" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Odluka o uvođenju Covid potvrda u škole je nepotrebna, to neće pridonijeti stabilizaciji epidemiloške situacije"

IHR/Varaždinske vijesti | 10.11.2021. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Uvođenje Covid potvrda u sustav srednjoškolskog obrazovanja smatramo nepotrebnim i ishitrenim. Takva najava iz Stožera civilne zaštite i Ministarstva znanosti i obrazovanja otvara puno više pitanja nego što sustav na njih ima odgovora. Potpuno svjesni situacije, velikog broja zaraženih i preminulih, ne smatramo da će ovaj potez pridonijeti stabilizaciji trenutačne epidemiološke situacije pa stoga pozivamo Stožer i Ministarstvo da još jednom preispitaju odluku za uvođenje Covid potvrda u sustav obrazovanja - objavljeno je na internet stranicama Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske.

I dok ravnatelji školama očekuju upute vezano uz uvođenje Covid potvrda, iz sindikata upozoravaju na niz tehničkih pitanja na koje od Ministarstva očekuju jasne odgovore.

- Tko će testiranje provoditi i gdje će se provoditi? Što će biti sa zaposlenicima koji imaju nastavu ponedjeljkom ujutro i neće se stići testirati jer ako se testiraju subotom, test više nije važeći (vrijedi 48 sati)? Što je sa zaposlenicima koji nemaju u svom okruženju zdravstvene ustanove za testiranje? Tko će snositi njihove dodatne putne troškove? Sustav za testiranje je ionako već preopterećen, a za funkcioniranje nastave nužno je imati testove i potvrde praktički odmah. Hoće li zdravstveni sustav to moći izdržati i tko će platiti testiranje: škole ili Ministarstvo? - pitaju se iz sindikata u kojem se pitaju što će učiniti ravnatelji ako se netko ne želi testirati i hoće li u takvim slučajevima zamjene biti plaćene za prekovremeni rad.

- Zadatak nam je djelovati konstruktivno u okvirima zakona i propisa kako bismo omogućili da sustav i dalje funkcionira što je moguće kvalitetnije na korist svima nama zaposlenicima, učenicima i roditeljima i zato predlažemo odgovornima da ponovno preispitaju svoju odluku - objavljeno je na stranicama sindikata.

Označeno u