Odali počast varaždinskom Slovencu Ivanu Breskvaru, dobitniku priznanja Pravednik među narodima Foto: SKD Nagelj

Odali počast varaždinskom Slovencu Ivanu Breskvaru, dobitniku priznanja Pravednik među narodima

Varaždinske vijesti | 15.7.2021. u 15:59h | Objavljeno u Aktualno

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu programa obilježavanja 80. obljetnice progona Židova u Varaždinu, održano je predavanje dr.sc. Borisa Jesiha "Pravednik Breskvar Varaždinski Slovenac".

SLO_predavanje_2.JPG

U ime Slovenskog kulturnog društva Nagelj sve okupljene pozdravila je Barbara Antolić Vupora, predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije.

- Sretna sam što možemo organizirati ovaj događaj, kao sjećanje na veliku nesreću jednog naroda koji je 12. i 13. srpnja 1941. godine bio prognan s ovog prostora. Nestala je cijela židovska zajednica, a mi danas odajemo počast jednom posebnom čovjeku - Ivanu Breskvaru, Varaždincu i dobitniku priznanja Pravednik među narodima koje izraelska Vlada daje izuzetnim pojedincima te je upravo njegov doprinos ocijenjen kao neizmjeran u spašavanju dječjih života - istaknula je Vupora dodavši kako je uz učenje slovenske tradicije i kulture, mlade naraštaje važno učiti o Breskvarovom životu koji svojim primjerom svima može poslužiti kao nadahnuće.

SLO_predavanje_1.JPG

Predsjednik GO SDP-a i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković složio se da je doprinos ovog varaždinskog Slovenca velik, ne samo za grad Varaždin, nego za cijelu Hrvatsku.

SLO_predavanje_6.JPG

Boris Jesih s Instituta za etnička pitanja iz Ljubljane u svom predavanju govorio je o nemjerljivom značaju Ivana Breskvara kojeg je židovska organizacija proglasila Pravednikom među narodom.

- Ivan Breskvar je važan jer je pod cijenu svojega života, za vrijeme Drugog svjetskog rata od holokausta spasio dva židovska dječaka. U Varaždinskoj tvornici svile upoznao je svog budućeg prijatelja Milana Blassoma, a prijateljstvo te dvojice postaje temelj priče o spašavanju dvaju dječaka. To je prepoznala i Židovska organizacija proglasivši ga Pravednikom među narodima, kakvih je u Sloveniji 15, a u Hrvatskoj 120. Mislim da je lijepa gesta da se sjetimo velikoga čovjeka koji je u najtežim trenucima pod cijenu svog života spasio od sigurne smrti dvojicu židovskih dječaka - kazao je Jesih.

SLO_predavanje_3.JPG

Radeći istraživanje za knjigu "Varaždin u vrijeme NDH", varaždinski povjesničar i upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Vladimir Huzjan prvi put se susreo s dokumentacijom koja se odnosi na Slovence u Varaždinu u vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Zahvaljujući tim dokumentima danas znamo koliko se slovenskih građana nalazilo u Varaždinu u vrijeme 1941. i 1942. godine. Ivan Breskvar kao jedan od njih, osim što je bio Pravednik među narodima, zapravo je i pokazatelj kakva je suradnja između Hrvata i Slovenaca - prijateljska, dobroćudna, a sve to je primjer jednog višestoljetnog suživota na području sjeverne Hrvatske - zaključio je Huzjan.

SLO_predavanje_4.JPG

Predavanje su organizirali Slovensko kulturnog društvo Nagelj, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, Institut za narodnosna vprašanja u Ljubljani, Urad za Slovence v zmejstvu in po svetu i Gradski muzej Varaždin. Za glazbeni program bile su zadužene Barbara Othman i Ruta Bobić.

SLO_predavanje_7.JPG

SLO_predavanje_5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci