Od utorka cijene benzina skoro 15 kuna? Marić: Preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama Foto: screenshot HRT

Od utorka cijene benzina skoro 15 kuna? Marić: Preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama

Varaždinske vijesti/HRT | 17.6.2022. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno

Prema nekim najavama idući tjedan očekuje nas nova promjena cijena goriva, dva tjedna nakon što je Vlada smanjila trošarine i trgovačke marže.

Cijena će ovaj put navodno znatno skočiti te bi eurosuper mogao poskupjeti 70-ak lipa, na 14 kuna i 20 lipa, dok bi cijena i eurodizela i plavog dizela rasla za gotovo kunu i pol te bi bila 14 kuna 52 lipe, odnosno gotovo 11 kuna po litri, prenosi portal HRT-a.

Najave je u Luksemburgu komentirao ministar financija Zdravko Marić.

- Nažalost, ponovno su porasle cijene na međunarodnim tržištima. Mi smo u nekoliko navrata intervenirali, pa tako i zadnji put s dodatnim snižavanjem i trošarine, rekao je Marić.

Rekao je da je Vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

- Kako ćemo reagirati, to ćemo vidjeti, poručio je Marić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Vlada prati situaciju oko cijena naftnih derivata, preko vikenda će se napraviti kalkulacije i razmotriti sve opcije te će se učiniti sve da se ublaže inflatorni udari koliko je to moguće.

 - Na cijene naftnih derivata na globalnom tržištu nitko ne može utjecati, pa ni Hrvatska. Prošli i ovaj tjedan cijene naftnih derivata su išle prema gore. Mi ćemo pričekati danas da vidimo kad se zatvori trgovanje, preko vikenda ćemo napraviti kalkulacije i onda ćemo donositi odluke početkom sljedećeg tjedna, rekao je Filipović odgovarajući u Jakovlju na pitanja novinara je li Vlada spremna ponovno reagirati na rast cijena naftnih derivata.

 Podsjetio je da je Vlada prošli tjedna donijela odluku o dodatnom smanjenju trošarina za 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, smanjenju trgovačke marže za 10 lipa te je ograničila formiranje cijena na dva tjedna.

 - Sve je to rezultiralo da ova dva tjedna imamo značajno niže cijene nego što bi bile da nismo reagirali prije dva tjedna, rekao je Filipović, koji je u Jakovlju bio na otvorenju tvornice FACC Hrvatska.

 Na novinarski upit može li se očekivati novo smanjenje trošarina, odgovorio je kako će se razmotriti sve opcije.

 - Vidjet ćemo preko vikenda, razmotrit ćemo apsolutno sve opcije. Što se tiče trošarina, postoji prostor kada govorimo prvenstveno o benzinu, smanjenje može biti još 36 lipa, kod dizela 16 lipa kako bi dosegli minimalnu razinu prema europskim direktivama. Živimo u neizvjesnom vremenu, sve opcije su otvorene, stalno pratimo situaciju i kada vidimo kakva je situacija donosit ćemo odluke, istaknuo je, a prenosi portal HRT-a.