Od tri hrvatska proizvoda s oznakama kvalitete Monde Selection 2020, čak dva iz Varaždinske županije

vv | 23.5.2020. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Iz Varaždinske županije čak su dva od tri hrvatska proizvoda, koja će nositi oznake kvalitete Monde Selection 2020, međunarodnog ocjenjivanja koje je sinonim za kvalitetu proizvoda široke potrošnje gotovo pola stoljeća, točnije još od 1961. godine.

Ovo je godine 80 međunarodnih stručnjaka ocjenjivalo 3.300 proizvoda iz cijelog svijeta, i to temeljem znanstvenih analiza, senzornog ocjenjivanja te ovisno o poštivanju međunarodnih standarda. Ovisno o postignutim rezultatima, proizvodi su dobivala oznake Grand gold (rezultati između 90 i 100 posto), zlato (između 80i 89 posto), srebro (70-79 posto) i bronca (60 i 69 posto).

Uz vodu Jana, koja je osvojila Grand gold kao i prošle godine, među najkvalitetnije proizvode u svijetu u svojoj kategoriji po prvi su put uvrštena i bučina ulja iz Varaždinske županije, i to OPG-a Petrović i OPG-a Patrčević.

 ulja_i_jana-0-0.png

Andreja Petrović, vlasnica OPG-a Petrović, veli da je zajedno sa suprugom u proizvodnju bučinog ulja krenula prije deset godina kao apsolutni početnik.

- U tih deset godina smo puno griješili te zaključili da, želimo li dobar proizvod na tržištu, moramo neprestano učiti, u čemu nam kontinuiranu podršku daje Varaždinska županija. Dobili smo niz nagrada, a ova u Bruxellesu je kao “šećer na kraju“ te nam je poticaj da se i dalje bavimo ekološkom proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja – veli Andreja Petrović.

Dodijeljena zlatna medalja za bučino ulje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu, a na kojem je bilo prijavljeno više od 3.200 proizvoda iz više od 100 država, vjetar je u leđa i obitelji Patrčevići iz Strmca Podravskog, koja se bave proizvodnjom bundeva.

Posao koji su Ivan i Anica Patrčevići pokrenuli 1996. godine, izvozeći prvotno bučine koštice u Austriju, danas se razvio u zaokruženi proces pa sinovi Matija i Danijel brinu o uljari koja je u pogonu od 2002., a dugogodišnje iskustvo i marljivost doveli su do toga da danas njihova bučina ulja osvajaju visoke ocjene na domaćim i stranim natjecanjima.

- Naše je ulje bilo šampion 2018. godine na izložbi Alpe – Adria u Varaždinu, osvojili smo zlato 2019. godine u Klagenfurtu i sada zlatnu medalju za kvalitetu na 59. svjetskom natjecanju u Bruxellesu. Čekamo još rezultate uzoraka koje smo poslali na ocjenjivanje u Pariz - kaže Matija Patrčević, dodajući da im puno znače takvi rezultati.

- Poznato je koliko su cijenjena hrvatska maslinova ulja, ali uspjeli smo se izboriti da i bučina ulja postanu prepoznatljiva – dodaje Matija, a koji je ujedno i predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje.
Obitelj danas ima bundeve zasađene na oko 40 hektara površine, od čega je dio u zakupu, a imaju i dosta koperanata s kojima surađuju.

- Godišnja proizvodnja bundeva nam je oko 200 hektara, a od toga se, ovisno o vremenskim prilikama, dobi od 80 do 100 tona suhih koštica od čega dio ide u preradu za ulje, a dio se prodaje.

Da bi se postigla kvaliteta Matija kaže da je tajna u procesu prerade koštica u ulje, ali važno je i ne pogriješiti u prvim fazama proizvodnje od sadnje koštica, njege mlade biljke, branja bundeva pa sušenja i skladištenja koštica.
- Za kvalitetu su važni svi koraci i samo jedan krivi potez, recimo zakašnjela sadnja ili berba ili pak na kraju kriva temperatura prženja značajno utječu na kvalitetu ulja – kaže Matija dodajući da posebno treba biti oprezan u uljari gdje se najlakše može pogriješiti pa i vrlo kvalitetnu košticu uništiti i tako napraviti loše ulje.

- Mora se paziti koja je temperatura prženja, a to dolazi iskustvom, tako da za kvaliteno bučino ulje proizvođač mora i sam procijeniti i ponekad ići više na osjećaj, nego se držati čvrsto brojeva. Nije prženje ulja samo rutinski proces. Neke su koštice puste, a neke lijepe i pune pa se ne mogu pržiti na istoj temperaturi – objašnjava Matija, dodajući da je za litru hladno-prešanog bučinog ulja potrebno osam do 12 kilograma koštica, a za toplo-prešano 2,5 do tri kilograma koštica.

Finalni proizvod obitelj prodaje u nekoliko domaćih trgovina te prodaje na kućnom pragu, a od ponude imaju 100 postotno bučino ulje, Varaždinsko bučino ulje, Hladno prešano bučino ulje, Domaće bučino ulje s dodatkom suncokretovog ulja koje je miješano u omjeru 80 posto bučinog i 20 posto suncokretovog te Salatno ulje koje sadrži 20 posto bučinog ulja i 80 posto suncokretovog, a prodaju i sušene koštice bundeve.